divendres, 20 d’octubre del 2017

La influència creixent de les mobilitzacions independentistes sobre l’economia espanyola

L'economista Miquel Puig explica la importància del dia 26 d'octubre i com les mobilitzacions poden afectar l'estat espanyol

El procés independentista té una clara relació amb l’economia catalana, espanyola i europea. Això ha estat tema d’anàlisi des de fa molt de temps. Ahir mateix, la prima de risc espanyola va pujar quan es va saber que el govern Rajoy tenia previst d’aplicar l’article 155. Just quan s’anunciava un consell de ministres a Madrid per suspendre l’autonomia catalana, la prima va passar de 117 punts a 127. Els inversors s’allunyen una mica més de l’estat espanyol. Un dels darrers a parlar d’aquest lligam entre política i economia ha estat l’economista Miquel Puig. En un debat recent a TV3, va posar damunt la taula la importància del dia 26 d’octubre i va posar en relleu les conseqüències econòmiques que tenen per a Espanya les imatges dels independentistes ocupant els carrers de Barcelona. La influència de les mobilitzacions independentistes sobre l’economia espanyola, la va explicar així:

«Tot això que fan ara [detencions de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart], els fa molta mandra. Molta mandra. Han decidit que, ja que ho hem de fer, fem-ho de pressa. Aquesta setmana ho veurem tot en marxa. Si ho deixem enllestit i tot s’acaba, arribarem a la setmana del 26 d’octubre millor. El 26 hi ha una reunió del Banc Central Europeu, on segurament es decidirà que pugin els tipus d’interès del deute a Europa, una situació molt incòmoda per a Espanya. Espanya deu dos bilions d’euros. Per cada punt que pugi el tipus d’interès vol dir que Espanya ha de pagar cada any 2.000 milions d’euros. I això és horrorós.»

«Aquí s’ajunten dues coses. El moviment dels tipus d’interès, que a partir del dia 26 començaran a pujar, i la prima de risc. I cada vegada que surti gent al carrer a Barcelona mostrant insatisfacció, això són inversors internacionals que es retiren.»

«El dilluns dia 2 d’octubre va començar a haver-hi analistes –i Reuters i el Financial Times– que deien: ‘Ui, ui, ui: no és el moment de comprar deute públic espanyol.’ Passa que molts deien: ‘L’escenari base és que hi hagi més autonomia fiscal per Catalunya, i per tant que això s’arregli.’ Però el que veiem és totalment el contrari.»

«La seva estratègia és ‘aquesta setmana ho enllestim, perquè a final de mes els mercats ja no se’n recordin’. Si no ho aconsegueixen, si els carrers no és que s’omplin avui, sinó la setmana vinent, i l’altra, i l’altra, l’estat no ho podrà aguantar. Perquè la prima de risc no ho aguantarà.»

Ací podeu veure el vídeo de la seva intervenció (minut 1.16.50).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada