dilluns, 9 de gener del 2017

Germà Capdevila: «La solidesa de l'independentisme»

«L'hegemonia del moviment és immune als embats mediàtics i judicials, però també és una espasa de Dàmocles per als partits que han de fer la independència»

Pràcticament tot l'univers mediàtic espanyol i una part del català estan embarcats en una croada patriòtica: impedir que Catalunya assoleixi la independència. Són eines al servei de l'Estat que –sumats al braç executor judicial– tenen la missió de minar, dividir, desanimar i fer fracassar l'amenaça més seriosa i real per a la supervivència de la nació espanyola que va deixar atada y bien atada l'últim dictador.

Tanmateix, després d'anys de bombardeig mediàtic constant –amenaces de vagar per l'espai, pèrdua de les pensions, boicots comercials, pressions empresarials i patronals, lobbies i ponts aeris diversos– el moviment independentista gaudeix d'una solidesa notable.

Més enllà del valor relatiu de les enquestes (que mereixerien un article a banda) els sondejos mostren que cap altre moviment polític a Catalunya té el recolzament i fidelitat del que gaudeix l'electorat independentista. Les hem viscut de tots els colors –baralles internes, crisis de lideratges, pressupostos fallits, papereres de la història i fanalets variats– però enquestes públiques i privades diuen invariablement el mateix.

Resulten entranyables els esforços dels mitjans unionistes per amagar la tossuda realitat. Ho feia El Periòdico quan sumava en la mateixa barra del gràfic els partidaris del "no" al referèndum amb els que el volen acordat i proclamava que "el referèndum divideix els catalans", quan la realitat és que un 85% dels enquestats el vol.

Ho feia ahir La Vanguardia amb un titular rebuscat –"El bloc sobiranista resisteix però no aconsegueix eixamplar la base"– que intentava ocultar que la coalició de govern, després del desgast d'un any molt intens, no només aguanta el tipus, sinó que augmentaria escons. I a més a més, el bloc independentista mantindria la majoria absoluta al Parlament.

Per això el referèndum provoca pànic als mitjans espanyols i als unionistes de casa nostra. Per això l'Estat prepara una repressió erdoganiana sense contemplacions. El conflicte democràtic és ja inevitable. Per sort, però, com explicava el web informatiu Politico.eu fa pocs dies des de Brussel·les (no en feu cas, del titular clickbait), el xoc "obligarà les institucions europees i altres govern europeus a prendre partit".

Cal tenir present, nogensmenys, que la solidesa de l'independentisme és alhora una espasa de Dàmocles sobre els partits independentistes. Els ciutadans que des de fa anys empenyen els seus líders cap a la República no toleraran cap renúncia, cap rebaixa, cap tremolor de cames. Els efectes electorals serien devastadors, per a tots els partits involucrats, sense excepcions.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada