dijous, 26 de gener del 2017

Funcionaris de la Generalitat i l'ANC s'organitzen per desactivar les amenaces de l'Estat pel referèndum

La Intersindical-CSC, amb el suport de l'entitat, convoca les primeres assemblees a Presidència, Vicepresidència i Salut per oferir assessorament davant les advertències de Madrid

Elaboren material en què es clarifica en quins casos els treballadors públics incorrerien en delictes com sedició o rebel·lió

Un 51,6% dels funcionaris votaria "sí" a la independència, però el "no" s'imposaria en el sector privat, segons un estudi del sindicat


Una de les estratègies que utilitza l'Estat per mirar de frenar el procés, i més concretament el referèndum de setembre, és l'amenaça als treballadores de l'administració catalana que hi vulguin col·laborar.

Mariano Rajoy ja va incloure referències a les conseqüències per als funcionaris que desacatin la llei en la reforma de la llei del Tribunal Constitucional, mentre que Albert Rivera li demana que augmenti el to i, a diferència del que va passar el 9-N, els avisi per carta explícitament de les conseqüències de col·laborar amb el procés. Tot i això, les entitats sobiranistes ja s'estan movent per desactivar aquestes pressions i tranquil·litzar els treballadors públics.

Una de les vies més directes serà la celebració d'assemblees als mateixos centres de treball per fer front a aquestes pressions i oferir assessorament legal, segons ha pogut saber NacióDigital. Una campanya que iniciarà el sindicat sobiranista Intersindical-CSC la setmana vinent, amb el suport de l'ANC i especialment entre els funcionaris de la Generalitat, per tal d'informar sobre el paper dels empleats públics en el procés d'independència i, a la vegada que es fa campanya a favor de la República catalana entre aquest col·lectiu, calmar els temors davant les possibles actuacions actuacions del govern espanyol.

La primera assemblea informativa tindrà lloc al mateix departament de Presidència, el dia 25, i està convocada formalment per la Intersindical-CSC, una força amb potestat per organitzar aquestes trobades en el si dels centre de treball pel fet de tenir-hi representació sindical -de fet, va ser la quarta força més votada als serveis centrals de la Generalitat el febrer de 2015, quan va duplicar els anteriors resultats-. En ella, un membre del sindicat i un expert en funció pública vinculat a l'ANC informaran sobre el paper dels funcionaris en el procés, com els pot afectar i com haurien d'actuar davant possibles amenaces i pressions de l'Estat.

Assemblees a la majoria de centres de treball

Així mateix, ja hi ha altres assemblees programades i convocades per als empleats dels departaments de Vicepresidència (1 de febrer) i de Salut (8 de febrer), i se n'estan tancant de posteriors en altres departaments i també als serveis territorials de cada vegueria, segons expliquen els organitzadors. L'objectiu, asseguren, és traslladar aquestes dinàmiques al màxim de centres de treball de l'administració catalana, tant nacional com local. El sindicat ha decidit per comentar pels dos departaments amb més pes polític i el que té més treballadors i pressupost.

Quines poden ser les conseqüències penals pels treballadors públics de Catalunya durant el procés cap a la independència? Com han d'actuar si se'ls acusa de prevaricació, desobediència, rebel·lió, sedició o traïció? Aquestes són algunes de les preguntes que intentarà respondre la campanya i que ja estan incorporades en alguns dels materials de difusió que es repartiran en els actes i en els centres de treball.

Hi expliquen, per exemple, que per ser acusat de prevaricació un funcionari "hauria d'emetre una resolució arbitrària i saber que és certament injusta per cap norma o llei" o de sedició si "de manera pública i violenta s'impedís l'aplicació de les lleis o l'exercici de les seves funcions a un funcionari".

De fet, la sectorial de funció pública de l'ANC ja va fer públic fa un any un informe jurídic sobre les possibles conseqüències en l'àmbit penal dels funcionaris durant el procés cap a la independència. A més, el sindicat ha habilitat un correu per resoldre dubtes i denunciar pressions o amenaces que es puguin rebre per part de l'Estat.

Majoria independentista entre els funcionaris

Sigui com sigui, les maniobres de l'Estat per ara no tenen èxit, segons assenyala un estudi elaborat per la Intersindical-CSC, en base a les set últimes enquestes del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, les publicades el 2015 i 2016. Segons aquestes, el percentatge de treballadors del sector públic favorables a la independència s'eleva a un 51,6%, mentre que el de contraris es queda en un 40,5%, onze punts per sota. En canvi, una majoria de treballadors del sector privat votarien "no" en un referèndum.


Pel que fa a les preferències sobre model territorial, fins a un 45,1% dels treballadors públics voldria un estat independent, mentre que un 26,1% el voldria federal i el 18% es quedaria com una comunitat autònoma. En canvi, el percentatge dels empleats del sector privat que prefereix la independència és sis punts i mig inferior, i el pes dels partidaris de seguir com a autonomia és nou punts major.


Per això, la Intersindical-CSC -sindicat amb representació tant al sector públic com privat- es planteja també amb aquesta campanya "donar veu a aquestes treballadores i treballadors i ser l'eina que en faciliti el seu compromís independentista i de lluita per unes millors condicions laborals", desmarcant-se de forces com CCOO, UGT o el sindicat de la funció pública CSIF, que considera que no es mullen o directament s'oposen a la independència. En tot cas, assegura que l'estratègia ha de passar per vincular "la República Catalana amb la millora de les condicions de vida de la majoria de la població".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada