dimecres, 22 de maig del 2013

Quin és el mètode correcte per calcular les balances fiscals ?

Quan parlem sobre les balances fiscals i, més concretament, sobre els seus mecanismes i fórmules de càlcul, cal esmentar que aquest mètode no és únic. Existeixen, principalment, dos mecanismes de càlcul: el de flux monetari i el de flux de beneficis. El primer és aquell que té en compte els impostos que paga el conjunt de la població d’aquell territori i, per altra banda, les inversions i serveis que rep aquell territori. Pel que fa al de flux de beneficis, a banda de les inversions i serveis que rep el territori, també es comptabilitzen tots aquells serveis que, tot i que no els rep directament el territori, se suposa que el beneficien. Estem parlant de conceptes com la part proporcional dels ministeris de l’Estat, la monarquia, etcètera.

Ara bé, dit això, cal dir que, a nivell internacional, els països que tenen molt present les balances fiscals i les calculen, utilitzen majoritàriament el mecanisme de flux monateri, ja que és el que s’ajusta més, és més fidedigne amb la realitat.

Ara fa uns dies, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va donar les xifres del dèficit català l’any 2010. Més de 16.000 milions d’euros pel mètode de flux monetari i més de 11.000 milions d’euros pel de flux de beneficis.

Les dades parlen per si soles. No cal afegir-hi res més. Els que defensen l'autonomisme no poden entrar al detall dels números ja que és una guerra perduda per a ells. L'espoli fiscal és tan sagnant, aberrant, descomunal per a Catalunya que no tenen altra opció que marejar la perdiu, escapolir-se de l’escomesa amb barbaritats, bajanades i altres estris lingüístics. Apel.len a què hi ha diferents mètodes de càlcul o que són les persones les que paguen els impostos… Arguments de poca volada que només tenen l’objectiu d’infundir por, de confondre i d’embolicar la troca. Vaja, tot s’hi val, per embrutar quelcom que s’hauria d’explicar amb un rigor acadèmic inconfusible.

En definitiva, només tenen una estratègia: entabanar i enredar a la gent. És per aquesta raó que creiem que és bo recuperar uns dels articles més aclaridors, al respecte d’aquest transcendental tema, que han passat per les nostres mans. És un article de molt de pes, molt contingut, però que dóna molta llum a la qüestió.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada