Aquell any la televisió britànica va emetre un reportatge per explicar els orígens polítics i culturals de la nació catalana i va apuntar que calia un nou model
La BBC va produir l'any 1979 cinc reportatges de 25 minuts titulats “Realidades de España”, el cinquè dels quals estava dedicat a Catalunya. Amb el títol, "Catalonia: a region apart" (Catalunya: una regió a banda) la cadena britànica ja intentava explicar que els catalans eren un poble diferent a l'espanyol i que tenien projectes de futur diferents.
Els periodistes anglesos marquen el seu posicionament proCatalunya quan comencen el reportatge amb imatges de la gran manifestació del 1977. Es veuen senyeres, però també estelades, tant de blaves com de vermelles. Encara que històricament sempre se n'ha dit la manifestació del milió, la veu en off assegura que 1.500.000 persones van sortir al carrer a reclamar l'Estatut. I afegeix: “És difícil de parlar d'una minoria extremista”.
Aleshores, amb imatges de la República, de la Guerra Civil i de la postguerra , intenten explicar les raons històriques de les singularitats catalanes. I, fins i tot, encara més llunys, citen la derrota de 1714, els bombardejos del general Espartero sobre Barcelona o la revolta contra la monarquia de 1868. El repàs històric és ben extens. A més, l'historiador Josep Benet, complementa les explicacions del narrador.
En el reportatge també es fa especial èmfasi a la situació de la llengua. Del català remarquen que “es parla independentment de la classe i de l'origen social”. I destaquen el relleu de la cultura catalana.
La BBC no presenta un reportatge estrictament antropològic, ja que alguns dels comentaris també són polítics. Per exemple, assegura que entre Catalunya i Espanya l'encaix no sempre ha estat fàcil perquè “freqüentment la resposta ha estat: dictadura” i, per tant, ara cal un nou model.
Fins i tot, en una entrevista que el periodista realista a l'empresari Pedro Corberó, aquest ja denuncia el problema de les balances fiscals: “ens preocupa que només una tercera part del que dóna el país a l’Estat espanyol reverteixi a Catalunya perquè això ens impedeix estructura bé el país”.
Montserrat Roig, indignada
Josep Grau-Bové, un català que viu a Londres i a qui se li ha d'agrair la recuperació i difusió d'aquest document, explica en el seu blog que Montserrat Roig va veure aquest reportatge a Glasgow, en l'època en què feia de professora visitant a la Universitat d’Strathclyde.
I aleshores l'escriptora, en un article a El País, l'any 1983, va escriure indignada: “Els estudiants escocesos de la Universitat de Strathclyde han vist per televisió allò que encara no es diu a Madrid sobre Catalunya”.
Font: elSingularDigital
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada