El Govern de la Generalitat, a través del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), ja treballa sobre els possibles escenaris que es poden plantejar l’endemà mateix de la independència. Aquest migdia el president del CATN, Carles Viver i Pi-Sunyer, ha fet la primera compareixença pública des de la creació d’aquest organisme assessor per desgranar quines seran les matèries d’estudi que es portaran a terme.
El president del CATN, en una llarga i didàctica exposició, ha explicat que la principal tasca del consell serà la realització de 19 informes que tindran com a objectiu “ajudar a resoldre els problemes pràctics concrets i no pas fer especulacions teòriques” sobre els primers moviments que s’hauran de fer en el suposat cas que l’opció del sí guanyi el referèndum.
I sobre què versaran aquests 19 informes? Viver i Pi-Sunyer els ha classificat en tres grans blocs temàtics “íntimament relacionats”. El primer bloc inclou “tot el que afecta a la consulta” que ha de permetre preguntar al poble de Catalunya sobre el seu futur; en el segon bloc s’hi analitzaran els problemes que “hauria d’afrontar l’hipotètic nou estat” i “les estructures d’Estat que hauria de tenir la Generalitat per poder prendre les grans decisions a adoptar” i, finalment, el tercer bloc tractarà la internacionalització del procés.Destaquen principalment les estudis que es realitzaran sobre la convocatòria de la consulta, com quedarien les futures relacions amb Espanya i l’articulació d’una Constitució provisional. D’aquests 19 informes, 17 formaran part d’aquest segon bloc. El president del CATN també ha especificat que el primer informe s’entregarà al Govern a finals de juliol i que el gruix restant s’aniran lliurant des de l’octubre fins a finals de desembre. Pel 2014 en principi només en quedaran tres o quatre que es lliurarien al mes de març.
Durant la seva compareixença Viver i Pi-Sunyer ha remarcat que és “fonamental” que el CATN “sigui un organisme que treballi de manera silenciosa”. Tot i reconèixer l’atenció política i mediàtica que desperta i despertarà la feina de l’organisme que presideix, l’ex magistrat del Tribunal Constitucional ha deixat clar que “per assolir l’èxit hem de treballar lluny dels focus mediàtics”.
Els 19 informes tractaran els següents temes:
1: Les possibles vies existents per convocar la consulta.
2: Les relacions del nou estat amb la UE.
3: Les relacions amb la comunitat internacional.
4: Relacions futures amb l’Estat espanyol.
5: La successió de les normes jurídiques i els contractes entre l’administració estatal i la Generalitat.
6: Procés constituent. La Constitució del nou estat.
7: El poder judicial a Catalunya.
8: La seguretat interna i internacional.
9: Les administracions sectorials.
10: L’ecconomia: Hisenda i recaptació impostos.
11: L’Agència tributària.
12: La relació amb el Banc Central Europeu i amb l’Euro.
13: Agències i organismes reguladors.
14: Repartiment d’actius i passius amb l’Estat espanyol.
15: Els efectes de l’Estat propi sobre relacions comercials entre Catalunya i Espanya.
16: La Seguretat Social.
17: Abastament energia i de recursos hidràulics.
18: L’ espai de telecomunicacions.
19: La internacionalització del procés.
Font: elSingularDigital
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada