dimecres, 22 de maig del 2013

L’espoli creix: 2.260 euros de cada català

Mas-Colell afirma que sense dèficit fiscal a Catalunya es mantindria intacte “tot l’estat del benestar: salut, ensenyament i benestar social”

Tot i la greu crisi i la disminució de l’activitat econòmica, l’espoli fiscal que pateix Catalunya per part de l’Estat creix lleugerament i accentua el seu caràcter crònic, segons ha exposat aquesta tarda el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. Concretament, cada català va pagar al 2010 –últim any de l’estudi, presentat avui- 2.260 euros de mitjana a l’Estat espanyol que no li van ser retornats, 16.543 milions d’euros en total, que equival a un “xoc negatiu” del 8,5% del PIB català. Això suposa un punt percentual més que el 2009, amb un dèficit fiscal de 16.409 milions i el 8,4% del PIB. La mitjana anual des del 1986, primer any que es tenen dades, és d’un dèficit del 8,1% del PIB.


Destriant les macro xifres, Catalunya va aportar el 19,4% (61.872 milions) del total d’ingressos de l’administració central i només va rebre el 14,2% (45.329 milions) de la despesa total de l’Estat. Si es descompta la Seguretat Social –atur inclòs- la despesa rebuda cau fins a l’11,3%, uns resultats encara més desfavorables pels catalans. Així, Catalunya va contribuir el 2010 amb una proporció superior al seu pes en el PIB estatal (18,6%), i en canvi va encaixar una fracció de despesa que ni tan sols arriba al pes de la població sobre el conjunt d’Espanya.

Davant d’aquesta sagnia, Mas-Colell ha qualificat les dades “d’altament insatisfactòries”. “La situació actual és molt difícil, aguda, però si disposéssim d’una fracció del dèficit fiscal –no l’ha quantificat- no s’haurien de fer retallades”, ha explicat el conseller, que ha assegurat que en aquest cas es mantindria intacte “tot l’estat del benestar: salut, ensenyament i benestar social”, que on la Generalitat ha hagut de fer més ajustos des del 2010. Amb tot, Mas-Colell ha llençat un missatge de no rendir-se: “Durant molts anys hem sigut capaços de tirar endavant el país amb nivells alts de dèficit, amb menys recursos dels que ens corresponien i amb les mans lligades a l’esquena. Hi estem acostumats”.

“No liderarem el pacte fiscal”

Així mateix, Mas-Colell ha desvinculat haver fet públiques les dades de l’espoli amb un intent de pressió perquè el sostre de dèficit passi de l’1,2% actual al 2% per aprovar els pressupostos de la Generalitat. Igualment, també ha anunciat que el govern català assistirà a les reunions amb l’Estat per al nou finançament de les comunitats autònomes, però que per primera vegada “no la liderarà”. “Defensarem els interessos de Catalunya, però no pretenem comandar la negociació, com havíem fet en el passat”, ha afegit. El full de ruta de l’executiu és un altre i passa per la consulta i la transició nacional, com ha reiterat Artur Mas.

Fonr: ElSingular

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada