no en sóc de pessimista i l'únic que volia era mostrar la realitat política actual a través de la meva perspectiva, evidentment subjectiva. Sempre he intentat no veure el got ni mig buit ni mig ple sinó, i alguns m'haureu sentit dir-ho més d'una vegada, dedicar-me a anar a buscar l'aigua que falta per omplir-lo.
Tot i així, voldria fer-vos arribar la meva visió més optimista sobre la situació del procés d'independència, la més actual i també la més immediata. Així que tot seguit us comento alguns dels fets que es produiran a curt termini i que faran que el procés avanci imparable cap a la proclamació de la nova República catalana independent.
Comencem pel més immediat: les eleccions del 20-D. L'independentisme, malgrat estar unes setmanes desorientat, acabarà mobilitzant-se. Tots els independentistes anirem a votar i tots els que el 27-S van votar Junts pel Sí (1.620.973) repetiran la votació, encara que aquesta vegada l'hagin de dividir entre dues formacions. De les més de 300.000 persones que el 27-S van votar la CUP, unes 100.000 pel cap baix se sumaran al vot independentista. La resta ja s'ho faran.
Si calculem que hi pot haver una participació de l'ordre del 71% (si el percentatge fos més baix en sortiríem afavorits) el total de 1.720.973 vots independentistes representaran un 47% del total de vots i entre les dues formacions que s'hi presenten trauran, com a mínim, 21 escons. Per tant, més enllà del que facin les altres formacions, l'independentisme haurà tornat a guanyar, després de les europees, les municipals i les plebiscitàries, unes noves eleccions a Catalunya.
La setmana del 21 al 27 serà la que marcarà l'acord d'investidura del president Mas i la consegüent i immediata formació de govern. L'acord entre Junts pel Sí i la CUP inclourà un pla de xoc realista i assumible per a les arques de la Generalitat i, sobretot, estarà complementat amb un pacte d'estabilitat parlamentària. Aquest pacte garantirà un govern fort que comptarà amb el suport de la majoria del Parlament, cosa que li permetrà estar en les millors condicions per tirar endavant el contingut de la Declaració del 9 de novembre.
Una vegada constituït el govern, la societat civil catalana, amb el reconeixement del Parlament, engegarà la part que li correspon del Procés constituent. Les organitzacions que ja fa temps que hi treballen, s'agruparan en una sola plataforma que iniciarà el gran debat de país: la Convenció Constitucional Ciutadana
El mes de gener del nou any, l'ANC activarà quatre punts molt importants per tal de fer avançar el procés.
Convocarà de nou la Taula de Forces Polítiques i Socials per l'Estat propi en què hauran de participar, a més de l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI, tots els partits favorables a la constitució de la República Catalana com a estat independent.
Tal com diu el Full de ruta aprovat en assemblea general, impulsarà la constitució de l'Assemblea de càrrecs electes de Catalunya, com a òrgan de coordinació entre les institucions nacionals –Generalitat i ajuntaments- i, perquè en cas de dissolució del Parlament, sigui l'òrgan democràtic que procedeixi a la declaració d'independència.
Obeint també el Full de ruta, l'Assemblea s'implicarà plenament en el procés constituent i en la Convenció Constitucional Ciutadana a través de la plataforma impulsora que haurà de recollir totes les iniciatives populars encaminades a definir el país que volem.
El Full de ruta aprovat a Lleida diu que la societat catalana ha d'estar preparada i disposada a actuar, democràticament i pacífica, en qualsevol dels escenaris polítics que es puguin arribar a produir. L'ANC, doncs, organitzarà, conjuntament amb altres organitzacions de la societat civil, la resistència activa, que serà del tot necessària en aquest període de transició cap a la independència. Promourà i impulsarà accions concretes i eficaces, accions assumibles per a una bona part de la població, que permetin una resposta ràpida als possibles atacs de l'Estat espanyol o que serveixin de suport actiu i visible als actes de sobirania que puguin venir des del Parlament.
Aquests quatre punts permetran que la societat civil, amb l'ANC al capdavant, recuperi el lideratge polític i social que és el que, com també cita el Full de ruta, ens ha permès arribar fins aquí: escrivint el guió del procés i superant, quan ha fet falta, tots els entrebancs amb què ens hem anat trobant per poder reprendre el camí.
La victòria de l'independentisme el 20-D, l'acord per formar govern, un govern fort i estable que compti amb el suport d'una majoria parlamentària i les accions que emprengui la societat civil amb l'ANC com a impulsora i actor principal, faran que procés d'independència estigui en condicions de superar tots els esculls que es pugui trobar pel davant.
Bé, em direu... però i si tot això que escrius no es compleix?
Doncs... tot plegat serà més lent, més llarg, més complicat, més difícil... En el fons, però, el procés continuarà depenent del que fem nosaltres, de la gent, de la capacitat que tinguem per acabar d'omplir el got.
Font: Tribuna.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada