diumenge, 15 de setembre del 2013

Set conseqüències de l'èxit de la Via Catalana

1. Conseqüències polítiques internes. La Via Catalana dóna forçes i apreta, a la vegada, el Govern i el Parlament, que veuen com tenen un poble que no només els anima i els empeny sinó que els passarà per sobre si no s'aturen. Enfrontar-se a legalitat establerta és un repte de gran magnitud per a qualsevol govern. Per llançar-s'hi, res millor que tenir la seguretat que, si les coses es compliquen, no estaran sols.

2. Conseqüències polítiques estatals. La Via posa pressió al govern espanyol, que veu com la tàctica de deixar esperar que el souflé baixi no funciona i que entén que caldrà prendre la iniciativa cap a alguna banda. Esperar i prou no és la solució. Veurem.

3. Conseqüències internacionals: La cadena humana col·loca la reivindicació catalana a l'agenda internacional de manera definitiva. El relat que en fan els mitjans és impecable: els catalans demanen que el govern espanyol els deixi votar sobre la seva independència. És molt senzill: digueu-li democràcia.

4. Conseqüències democràtiques. En un moment de desafecció política i de crisi dels partits polítics i de la democràcia representativa, l'independentisme demostra moure's molt bé pivotant entre el poble menut, la societat civil organitzada, els partits i les institucions públiques.

5. Conseqüències socials. L'acció no genera anticossos interns a Catalunya. L'independentisme transmet imatge simpàtica i presenta la seva millor cara: inclusiva, alegre i integradora. Cal recordar que, fins no fa gaires anys, algunes escenes com les de Blanquerna a Madrid podrien haver estat provocades per independentistes. Es consolida un independentisme amable i cada vegada menys antiespanyol i menys malhumorat.

6. Conseqüències personals: Moltes persones s'han vist trasbalsades en viure un moment de fraternitat intens que mai abans havien viscut per un tema d'abast col·lectiu. Com a element de socialització política, la Via Catalana deixarà empremta personal en molts dels seus participants.

7. Conseqüències organitzatives. Reforça i estructura el nucli dur del sobiranisme. Els 30.000 voluntaris i els 400.000 inscrits al web estaran disponibles per al futur, disciplinats i sense lluites de protagonismes. Si arribés un dia el xoc de trens, l'independentisme disposa d'un compactat nucli de militants disposats, per exemple, a la insubmissió fiscal o a la desobediència civil activa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada