dimarts, 24 de setembre del 2013

Fèlix Martí: "Inici de victòria"

La Via Catalana celebrada l'Onze de Setembre, amb un èxit que va superar les expectatives més optimistes, ja es pot considerar com una primera victòria del procés cap a la independència de Catalunya. Ha demostrat que una gran majoria de ciutadans segueix pensant que la creació d'un estat propi és la més raonable opció per superar els mals tractes que reben de l'estat espanyol en els camps polític, cultural i econòmic.

També deixa clar que l'opció independentista és una reivindicació liderada per una societat civil desperta i lliure i no un caprici de cap polític ni el resultat de suposades manipulacions dels mitjans de comunicació governamentals.

L'inici de victòria es constata en tres fets significatius. En primer lloc la resposta espanyola sembla descartar una solució armada contra les pretensions de Catalunya. El president espanyol invoca la validesa de l'actual ordre constitucional. Es tracta d'una defensa molt feble perquè la democràcia no pot quedar frenada o subordinada a cap codi de dret convencional. El to de la carta de Mariano Rajoy a Artur Mas és el d'un polític que preveu una derrota i que intenta ajornar els terminis i vol fer creure a l'enemic que no pot guanyar.

En segon lloc quan els poders espanyols diuen que la Catalunya independent quedaria exclosa de la Unió Europea ja donen per fet que hi haurà consulta democràtica i que no descarten un resultat favorable a la independència. Ja imaginen l'endemà de la consulta i diuen que ells guanyaran la batalla que vindrà després que la societat catalana hagi guanyat la primera. Preparant la segona batalla, reconeixen implícitament que no aconseguiran aturar la consulta. 

En tercer lloc és una victòria que el procés d'independència de Catalunya hagi entrat a l'agenda internacional. És observat i avaluat pels governs dels estats, per les organitzacions intergovernamentals i per l'opinió pública internacional. No es pot demanar que ells resolguin la qüestió de Catalunya i és normal que diguin que és un conflicte que ha de solucionar el govern d'Espanya en diàleg amb el de Catalunya.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada