diumenge, 21 de juliol del 2013

El Consell Assessor es planteja l’opció de declarar unilateralment la independència

El primer informe del consell, que analitza tots els escenaris possibles, es lliurarà el proper dia 25

El Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN), creat per assessorar a la Generalitat en el procés cap a l’estat propi i format per 14 experts, estudia la possibilitat de declarar unilateralment la independència, entre totes les altres opcions, segons publica avui el diari 'Ara'.

Aquest consell presentarà el primer informe el proper dijous 25, tal i com va dir en una entrevista a TV3 ahir la vicepresidenta del Govern Joana Ortega. Segons el diari Ara, aquest informe consta d’unes 150 pàgines i d’uns deu capítols. De cada aspecte relacionat amb la consulta se n’analitzen les diferents alternatives i s’exposen recomanacions des d’un punt de vista tècnic i acadèmic.

Pel que fa a la pregunta, segons el diari, aquest primer estudi en proposa una de directa sobre la possibilitat que Catalunya esdevingui un nou Estat, encara que també se’n proposen d’altres amb multi resposta. Per la data, s’apunten les opcions per celebrar la consulta al 2014, però també menciona altres terminis posteriors. A més, el CATN també preveu la possibilitat que no es pugui arribar organitzar una consulta per impediments per part de l’Estat. En aquest cas, el consell recull l’escenari d’unes eleccions en clau plebiscitària, on les formacions favorables a la independència es presentessin amb el compromís d’impulsar-la si obtenen majoria.

Pel que fa a la declaració unilateral d’independència (DIU), el CATN n’estudia els precedents en altres escenaris i el seu encaix en el marc jurídic internacional. En tot cas, presenten aquesta opció com una possibilitat, però com a l’escenari més llunyà i sempre que fracassessin tots els altres.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada