dissabte, 6 de juliol del 2013

L’asfixia econòmica i premeditada de Catalunya (I)

Economistes per la independència, la sectorial d’economia de l’ANC ha preparat uns documents per explicar a la ciutadania l’ofec econòmic i premeditat que patim com a catalans

Des del directe!cat us anirem presentant aquests quatre “PowerPoint” que han estat elaborats amb la voluntat de fer pedagogia a la ciutadania d’aquest país i, com no, a la classe política que no creu que la solució als nostres problemes sigui l’estat propi, de moment Economistes per la independència ho explica, mentre els contraris a l’estat propi no aporten cap dada que demostri que seguir a Espanya ens ajudarà a sortir de la crisi. Per això és d’agrair la claredat de les xifres d’aquests documents que han estat elaborats per Economistes per la independència, la sectorial de l’ANC.

L’ofec econòmic i premeditat de Catalunya

Aquest primer document explica l’ofec econòmic i premeditat que pateix la Generalitat de Catalunya, una asfixia que ja en el seu moment va advertir el malaguanyat Trias Fargas. Diuen des d’Economistes per la independència, “Coincidint amb el començament de la crisi econòmica i els canvis de govern a la Generalitat primer i a la Moncloa després, les actuacions de l’estat per a reduir els recursos financers de la Generalitat s’han multiplicat. En una primera etapa es va materialitzar en l’impagament del Fons de Competitivitat però amb el temps s’han anat afegint altres actuacions. En aquesta presentació sobre “L’ofec econòmic” expliquem detalladament aquest assetjament econòmic que estem patint.”

La Generalitat no pot fer front a les necessitats de tresoreria del dia a dia (extret del document elaborat per Economistes per la independència)

Retards en els pagaments a farmàcies, retards en els pagaments de les nòmines dels funcionaris, necessitat de recórrer al FLA (Fondo de Liquidez Autonómico). La Generalitat es veu obligada a fer una reducció dràstica de la despesa, és a dir les famoses retallades. Les retallades en serveis essencials afecten la vida de les persones.

Causes conjunturals: La crisi econòmica, el sostre de dèficit pressupostari i la manca d’accés als mercats de deute, però cal tenir en compte que la causa estructural és el dèficit fiscal.
O augmenta el sostre de dèficit pressupostari o caldrà fer noves retallades i això no és assumible. Per això no es pot acceptar fer uns pressupostos sota un sostre de dèficit injust.

Actualment, l’única via d’accés al crèdit que té oberta la Generalitat és el Fondo de Liquidez Autonómico (FLA). El FLA no fan més que deixar-nos en préstec diners que són nostres, però a més cobrant un interès superior al que paga l’Estat Espanyol als mercats de deute internacional.

Els interessos que ens cobren pels nostres propis diners, ens acaben obligant a retallar encara més el nostre estat del benestar. Catalunya pateix un dèficit fiscal crònic: 8% del PIB de mitjana en els darrers 25 anys, un 8,5% del PIB el 2010 = 16.543 milions d’euros.

El dèficit fiscal català no té comparació en cap altre país desenvolupat. Catalunya aporta a Espanya un 50% més que Alemanya a la UE en termes absoluts, i 18 vegades més en termes relatius. Amb aquesta aportació Alemanya controla la UE, mentre que Catalunya ni tan sols aconsegueix infraestructures tan bàsiques com l’Eix Mediterrani.

Amb un superàvit pressupostari de 10.800 M€, la Generalitat no només no hauria de fer noves retallades sinó que: Es podrien eliminar les retallades fetes en exercicis anteriors i sobrarien diners per invertir en polítiques destinades al creixement econòmic i en favor de l’ocupació.

Donat que no hi ha cap mena de voluntat política des d’Espanya per posar remei a aquesta situació... ... la INDEPENDÈNCIA de CATALUNYA és ECONÒMICAMENT VIABLE, NECESSÀRIA i URGENT!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada