diumenge, 16 de juliol del 2017

Joan Antoni Guerrero: «L'autoritarisme d'en Rajoy explicat en xifres»

"La democràcia espanyola farà fallida l’1 d’octubre si 'la raonable força de la Llei' que adverteix Rajoy que farà servir a Catalunya passa per trepitjar les aspiracions legítimes de milions de ciutadans a expressar-se lliurement"

El Govern de Carles Puigdemont ha fet un pas més per reforçar el lideratge que ha de mantenir el pols ferm de cara a l’1 d’octubre. A aquesta darrera operació, el president espanyol Mariano Rajoy ha respost deixant anar els qualificatius que han decidit des de Madrid destinar a tot el que faci referència al procés d’ara en endavant. La imatge internacional que l’Estat vol que s’estengui sobre el procés català al món és necessàriament la caricatura d’un “cop d’Estat” orquestrat per una “minoria” radicalitzada que intenta imposar els seus criteris per la força. Però, és cert el que diu en Rajoy? En què es basa? D’on ho ha tret? Per tal de replicar els atacs del president espanyol només cal anar a buscar els resultats de les darreres enquestes oficials que tenim a disposició i comprovar que qui estaria malaltissament enrocat en posicions minoritàries és precisament ell.

Anem a les dades. El 73,6% dels catalans està a favor de la convocatòria d’un referèndum sobre la independència. Aquests són els resultats de la primera onada del 2017 del Baròmetre d’Opinió Política del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). D’aquest 73,6%, un 50,3% hi està d’acord tan si ho vol com no el govern de Madrid. Només un 23,3% hi està d’acord si és acordat amb l’Estat. Els que es neguen en rodó a un referèndum són el 22% dels ciutadans de Catalunya. Les xifres, doncs, no acompanyen l’histrionisme discursiu de La Moncloa sobre cops d’estat i derives autoritàries perquè les estadístiques apunten en un altra direcció i posen en evidència qui és que té l’ànim d’imposar allò que, en realitat, defensen pocs o una minoria.

La realitat estadística ens confirma que la posició autoritària és l’adoptada per un Estat que aposta per negar l’existència dels problemes i per no mostrar ni el més mínim ànim de resoldre’ls. En conseqüència, necessàriament aquest Estat només pot acabar responent al desafiament amb mesures coercitives extremes i totalment impròpies de l’entorn democràtic en el cor del qual ens trobem. La democràcia espanyola farà fallida l’1 d’octubre si “la raonable força de la Llei” que adverteix Rajoy que farà servir representa trepitjar les aspiracions legítimes de milions de ciutadans a expressar-se lliurement i de forma pacífica, tan a favor del 'sí' com pel 'no', en un referèndum.

Font: elMon.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada