dimecres, 18 de desembre del 2013

Sala i Martín: "Si Espanya no negocia, Catalunya marxarà sense assumir deute espanyol"

L’economista dóna suport a l’associació ‘Súmate’ i recorda que la viabilitat d'una Catalunya independent és del tot factible

L'economista Xavier Sala i Martín va fer un repàs aquest cap de setmana durant la presentació de l’associació ‘Súmate’ a Sant Cugat de la situació en la qual es troba Catalunya per la viabilitat de la independència. L'economista va assegurar que "tots els països són viables econòmicament, el què es discuteix és si el país serà més ric o més pobre". Sala i Martín va contradir alguns dels arguments contra la independència de Catalunya que posen sobre la taula els anomenats unionistes. Per exemple, sobre si Catalunya no podrà assumir el cost de les pensions, l'economista ha explicat que "no existeix cap guardiola que tingui Rajoy per pagar les pensions. Les pensions es paguen amb les cotitzacions dels joves, quan aquests les paguen, s'ingressen als avis. Una Catalunya independent tindria pensions un 10% més elevades, ja que hi ha més joves que a la resta de l'Estat, treballen més i hi ha menys pensionistes", va afirmar l'expert.

En referència a una possible expulsió de Catalunya de la Unió Europea, Sala i Martín va argumentar en la mateixa direcció. En aquest sentit, l'economista ha dit que les empreses europees instal•lades a Catalunya són les primeres que faran pressió perquè Catalunya no hagi d'abandonar la Unió. En segona posició, també va assegurar que els bancs acreditors d'Espanya tampoc tenen interès en què Catalunya abandoni la comunitat europea, ja que "si Espanya no negocia amb Catalunya la independència, Catalunya se n'anirà sense assumir part del deute espanyol, i aquest deute passaria a ser del 125% del PIB d'Espanya, una quantitat impossible d'assumir per part de l''Estat sense Catalunya". D'aquesta manera, va acabar dient que qui més interès tindrà en què Catalunya continuï dins la Unió Europea serà Espanya, per la connexió física i d'infraestructures cap a Europa.

A l'acte també hi va intervenir l'empresari i expert en economia social, Carlos Treviño, que es va autodefinir com "espanyol, de dretes i independentista" i va confessar haver votat dues vegades al PP de José Maria Aznar. Tot i això, Treviño va explicar que només veu la independència de Catalunya com a únic camí. "S'està saquejant, sistemàticament Catalunya; i Espanya mai donarà la clau de la caixa, perquè ha fet d'aquest saqueig el seu modus vivendi", va sentenciar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada