Mas ha insistit que, al marge de l'actitud del govern espanyol, quan li toqui fer el decret de convocatòria de la consulta, l'estiu vinent, el pensa signar igualment. I ha afegit que no li fan por les represàlies que puguin venir de l'Estat, des de la suspensió de l'autonomia a la hipotètica presó. Només hi ha posat un condició: "Que vegi una forta pinya al voltant que demana poder votar".
El president ha precisat que ell pretén una consulta legal, però no necessàriament pactada amb l'Estat. I ha apuntat en aquest sentit que una sortida podria ser que el govern espanyol simplement la tolerés. "Seria que no s'hi fiquin", ha explicat. No ha volgut parlar en canvi d'un hipotètic conflicte entre Mossos i Policies Nacionals si aquests intentessin retirar les urnes. "Jo no vull crear una tensió innecessària ni sortir de la normalitat del país", ha afegit.
Mas ha anunciat també una nova forma de treball, després de l'acord entre CiU, ERC, ICV i la CUP sobre la pregunta, de tal manera que a partir d'ara les grans decisions sobre el procés es prendran en aquest fòrum. "Després de l'acord de la pregunta, a partir d'ara no puc prendre decisions unilaterals importants. L'acord obliga a molt i hem de conservar-lo", ha indicat.
Mas ha reiterat que, com a ciutadà, votarà Sí a l'Estat i Sí a la independència en el referèndum, si bé ha insistit que com a president ara ha de centrar l'esforç a aconseguir que es pugui votar. "Catalunya necessita els mateixos instruments que qualsevol altre país de la nostra dimensió, com Austria o Finlàndia", ha argumentat.
La pregunta de la consulta la va escriure ell sol, curiosament el 6 de desembre, dia de la Constitució, quan la plaça Sant Jaume estava plena de manifestants espanyolistes. "Vaig escriure 3 o 4 opcions diferents i em vaig decantar per una d'elles. La paraula independència sortia a totes les opcions, però de formes diferents. Però la fórmula bona era aquesta, perquè ha suscitat l'acord de moltes formacions polítiques. És un acord molt ampli i majoritari".
Un cop va tenir la fórmula el primer polític al qual va telefonar va ser el líder d'Unió, Josep Antoni Duran, i aquest la va acceptar."No és la pregunta que jo hauria fet, però si no hi hagués pregunta seria un ridícul espantós. Tens el meu sí", li va dir Duran. Després va parlar amb els altres dirigents partidaris de la consulta, però no amb el líder del PSC, Pere Navarro, perquè ja s'havia autoexclòs de les converses.
Mas ha reconegut que no ha pactat amb Rajoy el desacord. "Intentaré fer un esforç per fer-li entendre que hem de votar. El darrer cop que en vam parlar a fons va ser el 29 d'agost, i després ho hem fet per telèfon. Des de la pregunta no hi ha hagut cap comunicació. M'hi adreçaré en els pròxims dies, i no ho faré públicament. Intentaré alguna trobada amb ell i dialogar. Volem que el procés sigui acordat, que ens deixin votar de manera civilitzada, com fan els escocesos", ha explicat.
Mas estaria disposat a acceptar una pregunta de binària, de sí o no a la independència, similar a l'escocesa si Rajoy el convoca i li ho proposés. Llavors ho plantejaria a les altres formacions del pacte, però hores d'ara és una possibilitat remota. En el cas que les institucions de l'Estat fessin una proposta plurinacional concreta, Mas creu que aquesta s'hauria de sotmetre al referèndum al costat de la proposta catalana sobre l'Estat i la independència, per tal que la gent decidís.
Font: elSingularDigital
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada