divendres, 20 de desembre del 2013

Antoni Castells: 'El federalisme és un projecte fracassat'

L'ex-conseller d'Economia diu que ara votaria sí a la independència

'A mi em resulta dolorós reconèixer el fracàs d'aquest projecte. Ho sento com un cert fracàs d'un projecte en què hem cregut, que és transformar Espanya en un país federal'. Així s'expressa l'ex-conseller d'Economia català, el socialista Antoni Castells, en una entrevista al projecte Amb Independència. 'Després de més de vint anys de lluitar per aquesta causa, crec que és una causa fracassada. L'últim intent de fer això va ser l'estatut', ha afegit.



Castells ha declarat: 'El projecte del federalisme s'esgota amb la sentència del TC, i per moltes raons. Primera, perquè Espanya no té cap interès en ser un país federal; Espanya està satisfeta de ser un país unitari, profundament impregnada de nacionalisme espanyol, centralista'.

Ha afegit: 'A Espanya hi ha una mentalitat d'origen castellà en què el reconeixement de la diversitat resulta molt complicat. Hi ha una gran dificultat pel pacte, i més aviat hi ha una tendència a la imposició. I hi ha el factor Madrid, que ho fa molt difícil.'

I sobre la proposta federalista que esgrimeix el PSOE en la declaració de Granada, diu: 'Les propostes que s'han fet de federalisme s'assemblen al federalisme com un o a una castanya. Si demà diguessin que plantegen una constitució com la dels EUA se n'hauria de parlar, però no és pas això el que es treuen de la màniga'.

Finalment diu que 'l'instrument per decidir la relació amb Espanya ha de ser un referèndum.' I conclou: 'No descarto que en el procés cap al referèndum i davant del vertigen d'un referèndum l'estat espanyol abans que es trenqui proposi alguna altra cosa i intenti utilitzar una proposta de seducció. Si fos així s'hauria d'estudiar. Si l'alternativa és una proposta en què es pot parlar, un pacte bilateral de govern de Catalunya dins Espanya, dependria del contingut i garanties de compliment. Un pacte com aquest hauria d'incloure el dret a poder-me'n anar. Avui només es veuen dues possibilitats: independència o seguir com fins ara. I ara jo diria sí a la independència.'

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada