dijous, 23 de novembre del 2017

'Desperta, Europa!': els detalls de la manifestació del 7-D a Brussel·les


Les entitats sobiranistes volen anar el 7 de desembre a Brussel·les a reivindicar la convicció europeista del poble català i a reclamar a les institucions comunitàries que s’involucrin en el conflicte. Així ho han assegurat aquest dijous els líders accidentals de l’ANC i Òmnium Cultural, Agustí Alcoberro i Marcel Mauri, que han explicat els detalls logístics de la gran manifestació. Esperen que la capital europea s’ompli de gom a gom. “Brussel·les es desbordarà de persones que volen reclamar democràcia i drets”, ha sostingut Mauri. El lema escollit ha estat Europe wake up! Help Catalonia (Desperta, Europa! Ajuda Catalunya).

El recorregut de la protesta encara s’està negociant amb les autoritats de Brussel·les, però serà al centre de la ciutat i passarà pel Barri europeu. L’acte acabarà amb un acte polític, dividit en tres blocs: el bloc de diputats i polítics europeus que s’hi han involucrat; el bloc de drets humans, amb persones expertes en aquesta matèria, i el bloc dels polítics catalans, del qual encara no se saben els noms. L'acte clourà amb els parlaments dels presidents de les entitats.

El vicepresident de l’ANC ha constatat que els vols comercials a Brussel·les ja estan “col·lapsats” i que hi ha dificultat per trobar hotels a la capital de Bèlgica. Des de les entitats tenen constància que hi ha gent buscant allotjament “a 40 i 50 quilòmetres” i que té pensat anar-hi amb avió via París, Àmsterdam i “ciutats més llunyanes”. L’ANC i Òmnium ja tenen organitzats cinc vols xàrter: tres des d’El Prat, un des de Girona-Costa Brava i un des de Lleida-Alguaire. Sortiran busos des d’almenys 70 punts del país. Des d’alguna ciutat en sortiran diversos, com és el cas de Mataró, on ja hi ha cinc confirmats.

Alcoberro no ha volgut anticipar una xifra, però ha recordat dos precedents de manifestacions a Brussel·les: les 15.000 persones que el 2001 van protestar contra el transvasament de l’Ebre i els 10.000 de Brussel·les del 2009. “Seran àmpliament superades”, ha dit el líder de l’ANC, que està convençut que serà una de les més grans dels últims anys a la capital europea.

La UE "no ha estat a l'altura"

La intenció és “anar a dir al cor d’Europa que desperti, que espavili davant del que està passant a Catalunya”, ha assegurat Marcel Mauri. El portaveu d’Òmnium Cultural ha afegit que també volen “dir a les institucions europees que aquesta vegada no han estat a l’altura”. Reivindicaran que els “valors fonamentals" de la Unió Europea estan en perill a Catalunya, a l’Estat espanyol i a tot el continent.

“També anem a dir que no és un afer intern, sinó que des de l’1 d’octubre és un afer que també indigna bona part de l’opinió pública europea, que va escandalitzar-se amb les imatges d’aquell dia”, ha assegurat Mauri. “Això és inacceptable, i això és el que anem a explicar de forma pacífica i cívica, però també amb tota la fermesa: que la democràcia està en perill a Catalunya, l’Estat espanyol i la Unió Europea”.




1 comentari:

  1. ■ Em sembla que els suposats 'valors europeus' de la UE no valen res. Estic convençut des de fa anys que l'UE farà tot el possible per preocupar-se del deute espanyol i l'Euro i absolutament res per la democràcia en Catalunya i el dret a l'autodeterminació.

    ■ Hauríem de reconèixer aquesta realitat i actuar en conseqüència. Cada cop més els nostres interessos són més semblants al Regne Unit del Brexit i el Grup de Visegrad. Ara per ara, em sembla que una estratègia Catalana basada en la desestabilització d'Europa té més perspectives d'èxit que la posició de l'ANC (fins ara) que es pot tipificar com a híper-Europeisme poca crítica i molt naïf. Tant de bo si no fos així però no ens ajuda gens tancar els ulls a l'evidència.

    ■ L'aliat del nostre enemic és el nostre enemic. Ara per ara — i si no fem una cosa ben grossa per canviar-ho — l'UE es un aliat incondicional de Rajoy.

    ResponElimina