diumenge, 18 de desembre del 2016

Salvador Cot: «La reformeta constitucional»

"El sistema polític espanyol és tan fràgil que ni tan sols els serà possible fer una reforma aparent, per més controlada i inofensiva que sigui"

A Madrid, els senyors Mariano Rajoy i Javier Fernández (el de la gestora) han pactat els límits d'una possible reforma constitucional. I estan d'acord en què, sobretot, no s'ha de debatre ni la independència ni tan sols la possibilitat de reconèixer el dret a decidir de Catalunya o el País Basc. Tampoc no es pot parlar -diuen Rajoy i Fernández- de la monarquia ni de les seves funcions. En definitiva, el PP i el PSOE han pactat que només es pugui parlar de qüestions secundàries com la reducció dels aforaments dels càrrecs electes i, potser, del sistema electoral espanyol.

Naturalment, és una reforma que està pensada per no canviar res. O, almenys, res substancial. Però el sistema polític espanyol és tan fràgil que ni tan sols els serà possible fer una reforma aparent, per més controlada i inofensiva que sigui. La Constitució del 78 està molt bloquejada i requereix majories excepcionals, dissolució de les Corts i unes altres majories excepcionals per fer gairebé qualsevol canvi. És a dir que en algun moment PP i PSOE es veuran obligats a convocar un referèndum que reforci la credibilitat de la seva reformeta i serà en aquell instant el règim del 78 s'exposarà a un fracàs descomunal.

Perquè és evident que aquesta reformeta només seria possible si Catalunya ja fos independent perquè és del tot impensable guanyar un referèndum entre l'electorat català que, justament, plantegi la negativa explícita al dret a decidir. En definitiva, se'ls va parar el rellotge el 1978 i ara ja no són capaços de donar-li corda.

Font: elMon.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada