dijous, 10 de novembre del 2016

Narcís Genís: «Lleis, drets i estelades»

Mantenir una estelada penjada a la façana d'un ajuntament o edifici públic no és cap delicte, és un dret protegit per la Constitució espanyola. Mentre reputats constitucionalistes mantenen que la llibertat d'expressió és un dret polític de primer ordre i que sense el seu lliure exercici es falsejaria el principi de legitimitat democràtica, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha estat detinguda i portada davant el jutge per haver exercit aquest dret en compliment d'un acord municipal.

La ridícula i infantil guerra de les banderes és un front encetat fa anys per partits com el PP i Ciutadans a la recerca de nous elements per intoxicar la pacífica i tolerant convivència a casa nostra. Una guerra a la qual es va afegir la delegació del govern espanyol a Catalunya, amb denúncies contra desenes d'ajuntaments que no tenen penjada la rojigualda. Una guerra on es confronten els símbols imposats únicament per la força amb aquells que es pengen en llibertat i en l'exercici d'uns drets o acords municipals.

L'Estat utilitza sempre la Constitució per imposar, però en vulnera l'exercici dels drets que proclama.

És la idea de l'imperi de la llei per damunt dels drets individuals i col·lectius. D'aquesta manera es pretén limitar el dret d'opinar dels càrrecs electes, i de les institucions catalanes a adoptar resolucions i meres declaracions d'intencions.

És de dubtosa legitimitat democràtica que els tribunals decideixin què és pot debatre i què no en un Parlament. I a Catalunya ho estan fent, fins al punt que proposen inhabilitar la presidenta del Parlament per haver permès que la cambra catalana faci la seva feina, debatre idees i propostes, que és la pròpia de qualsevol fòrum polític i democràtic.

És en defensa de la democràcia, les institucions i en suport a Carme Forcadell que aquest diumenge els catalans, una vegada més, es concentraran a Barcelona, davant les fonts de Montjuïc. És una de les maneres que tenen per demostrar que aquest és un país unit, que està a punt per defensar amb fermesa l'exercici pacífic de la democràcia, de les seves institucions i els càrrecs electes, perquè amb aquest suport s'enforteixen i s'esperonen per tirar endavant altres iniciatives. La darrera que he sentit és la de penjar estelades a tots i cadascun dels ajuntaments del país...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada