dissabte, 19 de novembre del 2016

Jofre Llombart: «Clients i súbdits»

Durant la Via Catalana de l’onze de setembre del 2013, la Plataforma d’afectats per la Hipoteca va decidir donar suport a ‘Encerclem la Caixa’. Aquest novembre del 2016, la PAH s’ha manifestat davant del Palau de la Generalitat per demanar a Gas Natural que compleixi la llei de la pobresa energètica i eviti més morts com les de l’àvia de Reus.

O sigui, que durant una manifestació política van fer una concentració davant d’un gegant econòmic (Caixabank) i quan és el moment de queixar-se davant d’un altre gegant econòmic (Gas Natural) llavors la concentració és davant d’un estament polític. Un estament polític que, per acabar-ho d’adobar, s’ha enfrontat directament amb Gas Natural. Tant el president de la Generalitat com l’alcalde de Reus, tots dos escollits quan el seu partit es deia Convergència, han censurat l’acció de l’empresa. Per contra, a Catalunya Sí que Es Pot han prioritzat demanar explicacions a aquestes dues administracions abans que presentar, per exemple, una demanda judicial a aquest membre de la mare de totes les castes, que és l’Íbex-35.

Ara bé, aquest debat polític és foc d’encenalls perquè l’essència és un altre: és qui té el poder i qui l’exerceix. El rerefons del cas de Reus és tan sabut com contundent: encara que ho vulgui, la Generalitat no pot aplicar la seva autoritat, la d’obligar a les empreses energètiques a tenir en compte els casos de pobresa energètica. Hi ha protocols, sí. Hi ha convenis, també. Però actualment el seu compliment es basa en la bona voluntat de les subministradores. La llei 24/2015 és la famosa llei contra la pobresa energètica que va tombar el Tribunal Constitucional. Aquesta normativapreveia que les empreses garantissin a les famílies pobres el subministrament de llum, aigua i gas en els mesos d’hivern. I que en cas de no fer-ho, la Generalitat els ho podia imposar. I aquí arribem al punt central de la qüestió: diu la justícia espanyola que això és competència del govern espanyol. I com que el govern espanyol no va legislar sobre el tema, va deixar Catalunya sense aquesta garantia. O tots, o ningú: España, antes fría que rota.

Font: elMon.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada