diumenge, 20 de novembre del 2016

Mònica Planas: «La Sexta descobreix la trampa d'Adolfo Suárez»

Divendres al vespre La Sexta columna, el programa de reportatges d’actualitat amb un punt de vista àcid, va demostrar a l’audiència una jugada política d’Adolfo Suárez que evidencia com la Transició va ser la que alguns volien i no la que la ciutadania va poder decidir. Amb motiu dels quaranta anys de l’aprovació a Espanya de la llei per a la reforma política, La Sexta va analitzar tot el que va envoltar la seva redacció i aprovació. Aquesta llei va significar el primer pas jurídic per a la dissolució del franquisme. Establia, entre altres coses, la creació del Congrés de Diputats i el Senat, on els membres serien elegits per sufragi universal (excepte una cinquena part, que serien escollits pel rei).

Aquests propòsits contenien una trampa maquinada per Adolfo Suárez que La Sexta va descobrir gràcies a unes imatges d’arxiu d’Antena 3. Fa 21 anys, la periodista Victoria Prego va entrevistar Suárez i li va preguntar per la monarquia. En un off the record (que per sort va quedar enregistrat), Suárez va admetre que va incloure la figura del rei en aquell apartat de la llei perquè així s’estalviava fer un referèndum especial sobre la monarquia perquè totes les enquestes que tenien indicaven que hauria guanyat el no. Així, el monarca quedava legitimat de manera automàtica. La troballa de La Sexta és d’un valor documental potent. Ho van complementar amb una entrevista a Victoria Prego, que queda retratada. Quan li ensenyen les imatges, ho troba lògic i ella mateixa defensa no celebrar un referèndum “ porque la situación política no permitía esas alegrías ”. Prego, tot i saber aquesta dada, es va encarregar que aquest truc de Suárez no transcendís en els seus nombrosos llibres i documentals.

A La Sexta columna van complementar aquest episodi amb un seguit de testimonis que posaven en dubte aquesta llei i que, en el seu moment, proposaven alternatives polítiques que implicaven una obertura i unes llibertats més grans. El programa de La Sexta, que, per cert, té una veuen off cridanera, impertinent i de cantarella insuportable, va evidenciar que Victoria Prego, la il·lustre periodista que ha monopolitzat durant anys el relat de la Transició, ens ha donat sempre la versió que a ella li ha donat la gana. Es pot dir que Prego, més que exercir de periodista, ha sigut una peça més de l’aparador de la Transició que ens han fet empassar. La troballa de La Sexta demostra que els tics dels polítics espanyols que s’omplen la boca parlant de la democràcia i el valor de complir la llei són els que han existit sempre. Les seqüeles de la dictadura continuen presents. Per més anys que hagin passat de la mort de Franco, continuen utilitzant els estaments jurídics i les trampes legislatives per imposar els seus propis interessos a les demandes de la ciutadania.

Font: ara.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada