dimarts, 1 de novembre del 2016

Jose Rodríguez «Trinitro»: «Mal acostumats»

«Les paraules de Pedro Sánchez parlant del caràcter plurinacional d'Espanya són d'un paternalisme insuportable. Catalunya no és nació perquè ho digui un polític recentment derrotat»

Estem tan mal acostumats que el fet que en Pedro Sánchez digués que Espanya és una nació de nacions ens sorprèn. La degradació del pacte constitucional del 78 és tal que el fet que s'oblida que a la mateixa Constitució Espanyola es reconegui que a Espanya hi ha nacionalitats que no només són l'espanyola. Sembla ara una excepcionalitat que en Pedro Sánchez, un cop derrotat pels seus mateixos companys, reconegui el que hi havia implícitament i explícitament al pacte constitucional del 78.

Les paraules de Pedro Sánchez parlant del caràcter plurinacional d'Espanya són d'un paternalisme insuportable. Catalunya no és nació perquè ho digui un polític recentment derrotat. Tampoc ho és perquè ho digui la Constitució del regne d'Espanya. Ho és perquè molts ciutadans de Catalunya creuen que ho és. Estem tan mal acostumats a què ens neguin que ens sorprèn que ens posin una mà al caparró i ens diguin "sí, sou una nació". Estem tan mal acostumats que alguns remenen la cua quan per un petit moment deixen de negar-nos.

Però no és cap favor, no és ni tan sols cap gest que algun polític espanyol reconegui que som una nació. Seria un gest que la majoria de polítics espanyols deixin de negar-nos ser un subjecte polític sobirà. Seria un gest que algun polític espanyol, amb suficient suport al darrere, aposti per un referèndum dels catalans per decidir el nostre futur.

Però la crua realitat és que en Pedro Sánchez, amb els seus 0 diputats al darrere o el PSC amb els seus 7, ens ofereixen ser una nació de segona de “coros y danzas”. La crua realitat és que el grup que parla no sabem molt bé de quins pactes fraternals i potser, en algun moment fer alguna votació, té només 67 diputats al darrere. La crua realitat és que prop de 250 diputats de 350 ens neguen ser nació de forma explícita. La crua realitat és que tres quarts dels espanyols voten negar-nos ser nació. Ni tan sols la nació de fireta que reconeix la Constitució Espanyola.

I el que és lamentable és que estem tan mal acostumats que això sempre sigui així que quan un polític derrotat ens fa una carícia al caparró, en lloc de mossegar-lo com mereix, per negar-nos la nostra existència, alguns remenin la cua.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada