Des de fa 500 anys, els catalans hem estat uns imbècils. Es tracta, doncs, de deixar de ser catalans? No, sinó de deixar de ser imbècils (Joan Sales)

divendres, 22 de juliol del 2016

El 47,7% dels catalans vol la independència i el 42,4% la rebutja

L'opció independentista s'imposa per primer cop en els darrers anys en el CEO, després que fa un any els favorables a seguir a l'estat espanyol s'imposessin per set punts de marge

Els favorables a la independència s'imposen amb claredat als contraris, segons el segon baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) del 2016, fet públic aquest divendres. Així, un 47,7% dels catalans afirmen que sí que volen la independència, mentre que un 42,4% responen que 'no'. És el primer cop que l'independentisme s'imposa des que es fa aquesta pregunta -que no fa referència a un hipotètic referèndum-, després que el baròmetre del març dibuixés un empat tècnic.

El primer cop que es va preguntar sobre la independència en relació a si es vol aquesta o no, en lloc de referir-se a un hipotètic referèndum o al 9-N, va ser el febrer del 2015. Llavors, un 48% va rebutjar-la i un 44,1% li va donar suport. Fa un any, el baròmetre dibuixava una victòria encara més clara del no, amb el 50% dels suports, i un 42,9% a favor del sí. Des de llavors, el resultat s'ha anat ajustant més fins que aquesta vegada, per primer cop, s'han imposat els favorables a la independència.

Per partits, un 90,4% dels votants de Junts pel Sí afirma que vol la independència, així com el 89,3% dels de la CUP. Pel que fa a Catalunya Sí que es Pot, un 30,5% donaria suporta la independència i un 55% la rebutjaria. De fet, el director del CEO, Jordi Argelaguet, destaca que el percentatge de 'comuns' favorables a la independència ha crescut quasi 10 punts respecte l'anterior baròmetre, cosa que atribueix als resultats del 26-J i a la inexistència d'una majoria per canviar l'Estat des del Congrés. La resta de partits, de fet, responen que 'no' per una àmplia majoria.

A l'hora de preguntar sobre diverses opcions, un 41,6% dels catalans creu que caldria un estat independent, un 20,9% reclama un estat dins una Espanya federal, un 26,5% vol que Catalunya segueixi sent una comunitat autònoma i un 4% voldria que fos una simple regió. Els votants de Catalunya Sí que es Pot es decanten prioritàriament pel federalisme (42,6%), a diferència dels del PSC, que en major mesura defensen la fórmula de la comunitat autònoma (44,4%) que la de l'estat federal (40,5%).

Font: Ara.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada