dilluns, 23 de setembre del 2013

El govern espanyol persegueix la política exterior de Catalunya

L'executiu de Mariano Rajoy adverteix al govern de la Generalitat que certes polítiques d'afers exteriors no entren dins les seves competències i pretén eliminar-les basant-se en la Constitució

El govern espanyol de Mariano Rajoy, amb por per l'èxit que podria tenir l'estratègia catalana, vol evitar que Catalunya busqui suports internacionals de l'exterior de cares a la consulta del 2014, i per això alerta al govern de la Generalitat que a l'hora de dur a terme activitats de projecció exterior tingui en compte les limitacions imposades per la constitució i la jurisprudència del Tribunal Constitucional, que estableixen que l'Estat té "competència exclusiva en matèria de relacions internacionals". En aquesta línia, Mariano Rajoy ha sentenciat, en una resposta escrita al diputat al Congrés Jordi Xuclà, que la Generalitat no pot signar segons quins tractats internacionals, ni incórrer en obligacions davant altres països, ni tampoc "incidir en la política exterior de l'Estat", entre d'altres. Així doncs, el govern espanyol no vol que Catalunya continuï amb les seves relacions internacionals ni que s'interposi en la política exterior de l'Estat, per tal d'evitar que aconsegueixi un gran suport de la resta de països del món.

Aturar la política exterior catalana amb la Constitució

Mariano Rajoy ha basat la seva resposta en la la jurisprudència del Tribunal Constitucional i la sentència de l'Estatut, i ha assegurat la projecció exterior de les comunitats autònomes té uns límits basars en “les reserves que la Constitució efectua a favor de l'Estat i en particular de la reserva prevista a l'article 149.1.3 de la Constitució", que "li confereix competència exclusiva en matèria de relacions internacionals".

Potestat per regular l'acció exterior catalana

Per altra banda, Mariano Rajoy també ha volgut recordar que el seu govern té potestat per "establir mesures que regulin i coordinin les activitats amb projecció externa de les comunitats autònomes per evitar o remeiar eventuals perjudicis sobre la direcció i posada en execució de la política exterior que correspon en exclusiva a l'Estat". Així doncs, l'executiu de Mariano Rajoy vol reduir les relacions internacionals de Catalunya i estableixi acords amb alters països. Per aquest motiu, el govern espanyol ha elaborat i remès al Congrés la Llei d'Acció Exterior.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada