dimecres, 17 de juliol del 2013

Joel Joan: “Quan es proclami la independència s’hi apuntarà tothom”

Carme Sansa es declara independentista en un acte de l’ANC que aplega 200 persones a Gràcia

Compromès amb l’independentisme des de fa molts anys, quan “érem quatre gats”, com ell mateix ha dit, Joel Joan ha expressat aquest vespre a Gràcia que el dia que es proclami la plena sobirania de Catalunya “s’hi apuntarà tothom”. “Aquesta és la manera de ser el màxim de gent. Política de fets consumats”, a l’estil del que va fer ell amb l’Acadèmia de Cinema Català, ha indicat l’actor i director barceloní en una taula rodona compartida amb la il·lustre actriu Carme Sansa i organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). L’acte, moderat per la periodista Eva Piquer, ha reunit unes 200 persones a l’aire lliure i ha deixat petit els Jardins Manuel Torrente.

Amb el temps just per participar en la conferència i anar cap al teatre Goya on actua, Joel Joan ha explicat que la independència ha de servir perquè el país faci un salt endavant. “Maduraremtots plegats, ens farem grans. No sé si ho farem millor que l’estat en què vivim ara, jo crec que sí, però en tot cas els errors seran els nostres errors i podrem créixer a partir d’aquí. La culpa ja no serà de Madrid”, ha afirmat el director de Fènix 11/23. “I això també tindrà traducció en la cultura. Serem més exigents. Però hem de creure en nosaltres mateixos”, ha afegit, i ha dit que per exemple el reconeixement del català al món es convertirà en “natural”: “A Hollywood un dia una pel·lícula en català serà nominada entre les cinc primeres”.

Cada vegada en un to més de míting, Joan ha llançat un crit d’optimisme contra els escèptics i s’ha remuntat a fa 300 anys. “Que al 2013 siguem pessimistes després de tot el que ha passat des del 1714 no pot ser. És just que no ho siguem pels que han donat la seva vida, el seu talent i el seu esforç lluitant-hi. Quan sento parlar d’una solució intermitja penso que no tenim vergonya. Deixem de somicar, de ser indignes, no fem res de mal fet. S’ho mereixen els nostres avantpassats. Ens en sortirem. Clar que ho aconseguirem”, ha exclamat Joan, que ha arrencat els millors aplaudiments. Embalat, el popular actor ha confessat que té un somni “humit”: “D’aquí poc és probable que Madrid sigui nomenada seu dels Jocs Olímpics del 2020. Doncs que els donin l’olimpíada i estrenem la independència allà”.

Alerta davant el “cansament”

Amb tot, el fundador de l’Acadèmia Catalana del Cinema ha alertat davant la incertesa del procés i el com es materialitzarà. Joan ha advertit del perill que es creï un cert “cansament” –que comparteix- de parlar i parlar de la plena sobirania i no veure concretat encara passes prou clares. “Si el veí no veu una data i una pregunta per a la consulta és fer volar coloms. El debat del sí o el no quan tinguem el full de ruta fet. Hem de tenir el valor de posar la qüestió sobre la taula”.

En tot cas, Joan està segur que sigui via consulta o eleccions plebiscitàries el procés ha de ser “exemplar”, i que per ara Catalunya ja està “donant una sorpresa al món perquè fins fa només un any no estàvem ni el rànquing de països amb opcions d’independitzar-se”. “És ara o mai”, ha conclòs.

Pel seu cantó, Carme Sansa s’ha declarat “absolutament” independentista, en una de les primeres vegades que ho explicita clarament. La veterana actriu, Creu de Sant Jordi el 1994 i amb nombrosos guardons artístics, ha qüestionat que estiguem en unademocràcia “si no es pot exercir el dret a decidir”. “I a part vol dir que ens tenen molta por”, ha incidit Sansa, que ha remarcat els beneficis que suposaria la sobirania per a la cultura catalana.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada