diumenge, 14 de juliol del 2013

El Tribunal Constitucional torna a atacar Catalunya

El TC manté la suspensió de la declaració de sobirania després de valorar les al·legacions presentades pel Parlament català

El Tribunal Constitucional ha decidit avui per unanimitat dels membres del seu ple mantenir la suspensió de la declaració de sobirania que el Parlament de Catalunya va aprovar el passat més de gener i que va ser motiu d'un recurs presentat el govern espanyol. Aquest recurs va ser acceptat a tràmit a principis de març, i com a conseqüència el text deixava de tenir efecte fins passats cinc mesos.

Els magistrats del ple del Tribunal Constitucional han decidit avui, en unanimitat, ratificar la suspensió de la declaració de sobirania presentada pel Parlament de Catalunya. Els membres del Tribunal constitucional creuen que la resolució aprovada pel parlament català “versa sobre una qüestió de gran transcendència constitucional" que comporta una confrontació d'interessos i per aquest motiu, s'ha decidit continuar amb la suspensió d'aquesta declaració de sobirania. Els membres del TC, han pres la decisió abans que finalitzessin els cinc mesos dels quals disposaven per donar resposta a la petició de retirat la suspensió per part del Parlament de Catalunya.

Els magistrats del TC han justificar la seva deposició publicant un escrit en el que afirmen que el dret a decidir del poble de Catalunya és una qüestió de “gran rellevància constitucional". Segons el tribunal, "aquest fet és suficient" per mantenir la suspensió de la declaració. Així doncs la suspensió ja no té una durada de cinc mesos com en els seus inicis, sinó que es mantindrà en suspens fins que el tribunal constitucional no emeti la sentència corresponent respecte el recurs, i prengui la decisió sobre si la declaració de sobirania aprovada pel parlament s'ajusta a la legalitat o no.

Aquesta decisió unànime del Tribunal Constitucional mostra el clar rebuig de la petició del Parlament de Catalunya, que havia realitzat les al·legacions pertinent per tal de demanar que el tribunal anul·lés la suspensió ja que es tracta d'un document que "expressa una voluntat política sense efectes jurídics, una manifestació de llibertat d'expressió i de l'exercici del pluralisme polític".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada