dimarts, 7 de maig del 2013

'Hola, Europa!': trenta-una veus contra el discurs de la por

TV3 emet avui un documental que reflexiona sobre l'autodeterminació · Antoni Castells s'hi mostra partidari de la independència si la situació no canvia

TV3 emet aquest vespre el documental 'Hola, Europa!', una reflexió sobre el dret d'autodeterminació i la situació política que viu Catalunya. Recull les opinions d'una trentena de polítics, filòsofs, periodistes, eurodiputats, sociòlegs i economistes sobre el present i el futur de Catalunya. Un dels discursos sobiranistes més potents que hi apareixen, per exemple, és el d'Antoni Castells, ex-conseller de la Generalitat i dirigent del PSC. Castells hi diu sense miraments que si la situació continua com fins ara votarà a favor de la independència.



També hi parlen, entre més, l'economista Antoni Serra Ramoneda; el catedràtic de dret constitucional Carles Viver Pi-Sunyer; el catedràtic de ciència política Ferran Requejo; el filòsof Josep Ramoneda; la professora d'hisenda pública i membre del CAREC Marta Espasa; el poeta Miquel de Palol; l'eurodiputat Raül Romeva; el sociòleg Salvador Giner; l'eurodiputat Salvador Sedó; el sociòleg Ramon Folch; el professor de política de la Universitat de Princeton Carles Boix; l'economista i membre del col·lectiu Emma Salvador Garcia-Ruiz; la catedràtica de ciència política Montserrat Guibernau; la vice-presidenta de Sobirania i Justícia, Isabel-Helena Martí; i el president de Foment de Treball, Joaquim Gay de Montellà, que es mostra partidari d'una autonomia més potent però no pas d'un estat propi. De les trenta-una veu, vint-i-set són homes i quatre dones.

El documental rebat amb arguments deu qüestions basades en el discurs de la por: llengua, cultura, pensions, llum, boicot, cost, telecomunicacions, euro, aranzels, nacionalitat, deute i aigua. I un dels missatges és que totes aquestes qüestions són viables, és a dir, que lleva dramatisme a aquestes pors, i ho fa parlant-ne amb experts en cada tema.

A més, tracta sobre la diversitat de models econòmics i territorials que hi ha, les raons de fons de la multitudinària manifestació de l'Onze de Setembre de 2012, la possibilitat d'una Espanya federal, la legalitat del dret de decidir i la visió de la Unió Europea, entre més.

Un dels missatges implícits que s'hi transmet és que aquest procés ja no pot recular. Ho exemplifica Antoni Castells quan recorda que Pasqual Maragall va ser la demostració final que l'encaix amb Espanya no era viable. I una mostra simptomàtica d'aquesta impossibilitat és que en aquest temps Espanya no ha volgut seduir Catalunya, ans al contrari.

Amb un 80% dels diputats del Parlament de Catalunya a favor d'una consulta i un 55% de catalans que defensa la independència, el documental indaga sobre les raons d'aquesta posició amb una visió positiva. 'Els títols dels dos documentals anteriors duien un interrogant; a aquest he volgut posar-hi una exclamació de futur, que és un punt d'optimisme', diu la directora del documental, Maria Dolors Genovès. I explica, també: 'És una reflexió sobre el moment d'ara, ni s'avança ni fa retrospectiva, i els testimonis parlen sobre els desafiaments i les dificultats, sobre els catalans i les nostres famílies.'

Amb aquest documental, que s'emet dins el programa 'Sense ficció', Genovès tanca la trilogia que va començar amb 'Adéu, Espanya?' i va continuar amb 'Això no funciona, o potser sí?'. A més, ha avançat que a final de juny el vídeo es projectaria al parlament europeu.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada