Mas-Colell va presentar ahir els seus càlculs: si se suma el que ingressen els tres nivells d’administració que hi ha a Catalunya (Estat, Generalitat i corporacions locals) i es resta el que hi gasten, el resultat seria un superàvit de 2.405 milions d’euros, l’equivalent a l’1,2% del PIB català.
El Govern considera que aquestes dades demostren que a Catalunya ja no s’han de fer més retallades. “Ja no hi ha necessitat de més consolidació fiscal”, va assegurar ahir Ivan Planas, director general d’anàlisi i seguiment de les finances públiques de la Generalitat. En la seva opinió, el que hi ha actualment és un problema de repartiment entre administracions, però no de falta d’esforços dels ciutadans. “Catalunya no té un problema de solvència”, va concloure Planas.
En realitat, les dades no són exactes, ja que estan fetes a partir del pressupost de la Generalitat per al 2015, presentat dimarts, que encara no se sap si s’aprovarà i, en cas afirmatiu, si s’acabarà complint.
D’entre les tres administracions, només n’hi ha una que tindrà dèficit: la Generalitat, que gasta 1.440 milions més del que ingressa (suposant que es compleixi el dèficit del 0,7% previst als pressupostos). Els ens locals generen un superàvit de 617 milions, però el cas més sorprenent és el de l’administració central, que té un superàvit a Catalunya de 3.228 milions.
“Catalunya és un bon negoci per a Espanya”, va sentenciar Planas. Segons va dir, l’Estat “extreu un generós superàvit a Catalunya que li permet fer altres actuacions” en altres zones d’Espanya.
L’objectiu de l’informe també era rebatre les constants declaracions del govern central sobre l’ajuda que han proporcionat a través del fons de liquidat autonòmic (FLA). “Aquí ningú ens està subsidiant. No hi ha res que rebem que no hàgim pagat -va dir Mas-Colell-. No estem reclamant que se’ns apliqui cap mena de solidaritat”. Posteriorment, Planas va afegir que “Catalunya no genera necessitat d’endeutament per a Espanya”.
Diferències amb el dèficit fiscal
En el nou informe de la Generalitat sorprèn la diferència entre els 3.200 milions de superàvit que té l’Estat a Catalunya i les xifres que apareixen a les balances fiscals, que van dels 11.000 als 15.000 milions d’euros de dèficit fiscal en funció de la metodologia que s’utilitzi. De fet, Planas va explicar que si als 3.228 milions s’hi suma el percentatge dels interessos que assumirà Catalunya en el futur (7.199 milions), el dèficit fiscal per al 2015 se situa en 10.427 milions. Una dada comparable als 11.087 milions de dèficit fiscal (segons el mètode càrrega-benefici) de l’última balança publicada, corresponent a l’any 2011.
Mas-Colell, d’altra banda, va reconèixer ahir que les seves relacions amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, “passen per un període de certes tensions” i que fa un any que no es reuneix amb ell en privat. De fet, a diferència de les ocasions anteriors, Catalunya ha renunciat aquest cop a liderar les negociacions per modificar el sistema de finançament autonòmic. Montoro s’ha limitat a posposar sine die aquesta revisió tot i que, amb el model actual, comunitats del PP -com el País Valencià i les Balears- en surten perjudicades.
Font: ara.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada