dilluns, 14 d’agost del 2017

Germà Capdevila: «El «no» ja fa campanya»

«L'unionisme escalfa motors per a una campanya bruta com mai no hem vist abans»

Un cop assumit des de Madrid que no podran impedir físicament la votació de l'1-0, ha començar la campanya del "No", que no serà una campanya com la de l'únionisme britànic a Escòcia –per posar un exemple– sinó que veurem en acció tots els mecanismes oficials i oficiosos, explícits i ocults, per impedir el triomf del "Sí" a la independència.

El tret de sortida de la campanya del "No" no és pas la crida del defenestrat García Margallo de col·locar banderes espanyoles als balcons, sinó un assetjament mediàtic contra Catalunya i els efectes de la independència que no ha fet més que començat a moure's, de manera incipient. Uns atacs des dels mitjans que intentaran atiar, legitimar i justificar la repressió judicial i política que intentarà aplicar l'Estat.

Els partidaris del "Sí" hauran de fer un esforç de comunicació important, perquè no es pot menystenir el fet que els dos diaris en paper de més circulació a Catalunya, més les cadenes televisives que concentren el 85% de l'audiència. seran un ariet implacable contra la participació en el referèndum. No permetran que la veritat dificulti la seva missió d'insuflar por en el electoral independentista i de desmobilitzar l'unionista.

És cert que la premsa digital i la ràdio són dos espais comunicatius on el sobiranisme es pot explicar sense entrebancs. Els debats diaris a les tertúlies radiofòniques, on la veu unionista no falta mai –a diferència dels mitjans espanyols, on l'independentisme no te mai presència– serveixen per esvair dubtes i estimular la participació democràtica, però no suplanta el control unionista de la majoria de l'audiència del paper i la TV.

La campanya bruta del 27S, que incloïa amenaces de vagar per l'espai, expulsió de la UE, misèria i desolació si l'independentisme guanyava les eleccions, ens semblarà un joc infantil en comparació amb el que ens espera en les properes setmanes, sobretot a partir de l'aprovació de la llei del referèndum al Parlament.

Tot i amb això, l'aparell mediàtic més poderós, actuant en sintonia amb la repressió judicial de l'Estat, resultarà ineficaç si la majoria independentista es manté ferm en el rumb marcat, sense perdre la calma i sense respondre les amenaces i les provocacions. Mantenir l'esperit festiu i guanyador que caracteritza el moviment sobiranista des de la primera consulta d'Arenys de Munt és una estratègia davant la qual l'Estat perd tota eficàcia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada