dimarts, 25 d’octubre del 2016

Germà Capdevila: «Sense interlocutors a Madrid»

«La conclusió després de la submissió del PSOE és que no comptarem amb cap interlocutor a Espanya, i que si hi ha alguna possibilitat de negociació sempre serà posterior al trencament»

Que tots els focus estiguin fixats a Madrid durant el sainet lamentable de la immolació del PSOE ha possibilitat que el govern i el parlament catalans hagin pogut aquestes darreres setmanes fer feina d'aquella discreta i que no es veu per avançar cap a la independència, sense cridar gaire l'atenció.

Els que manen al PSOE han preferit destruir el partit per salvar el model d'Estat que van pactar amb el franquisme durant la Transició. Un sistema de repartiment de càrrecs, prebendes, cadires als consells d'administració i rendes percentuals dels contractes públics que no estan disposats a perdre de cap manera.

Si l'Estat tingués avui un govern sòlid, segurament Joan Coma ja seria en un furgó de la Policia Nacional camí de l'Audiència Nacional. En el context d'inestabilitat actual, no s'hi han atrevit. Una cosa és tombar la prohibició del toros, que no té cap conseqüència immediata, i una altra de molt diferent detenir un càrrec electe. De moment.

El que queda clar, sigui com sigui, és que a Espanya es consolida una majoriaàmplia i sòlida contrària a qualsevol diàleg o concessió a Catalunya. Les promeses d'un canvi en la correlació de forces a l'Estat que obris les portes de la fraternitat i el federalisme s'han ensorrat definitivament.

El camí cap a la independència, el referèndum, les lleis de desconnexió. Tot això s'haurà de fer sense cap col·laboració o complicitat de l'Estat, ans al contrari. Caldrà tenir molt clar que tot s'haurà de fer en un clima de confrontació, i que s'haurà d'aguantar el tipus enmig d'un assetjament judicial i polític implacable.

Si hi ha alguna possibilitat de seure en una taula de negociació, només serà després del trencament i la desconnexió, quan des d'Espanya es vegi la independència com a inevitable, i acceptin negociar per no perdre bous i esquelles, sobretot en relació al repartiment d'actius i passius.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada