dimecres, 30 de març del 2016

Germà Capdevila: «De les Bases de Manresa als 18 mesos»

«Els diputats independentistes han de saber que la majoria absoluta parlamentària no és circumstancial. Si ells no fan la feina, en triarem uns altres que la facin»

Tal dia com avui, l'any 1892, els delegats de la Unió Catalanista reunits a la capital del Bages aprovaven les anomenades Bases de Manresa. Un intent d'aconseguir un encaix satisfactori dins l'estat espanyol, que va acabat de la mateixa manera que tants altres, incloent-hi l'Estatut de 2006: malament.

La gran virtut de les Bases de Manresa és que se sustentava en les Constitucions Catalanes abolides el 1714, i en reclamava la seva recuperació. Un antecedent que hauríem de tenir en compte a l'hora de redactar la nova carta magna de la República Catalana.

Avui, 124 anys després, ens trobem davant un Parlament amb un mandat democràtic majoritari ben clar. Per primer cop, disposem d'una majoria sòlida que ha aconseguir els seus escons amb una promesa electoral que no admet ambigüitats: fer la independència en 18 mesos.

Els diputats de la majoria absoluta Junts pel Sí-CUP farien bé de tenir present que aquesta força atorgada pels vots no és circumstancial. Hi ha una majoria sòlida de catalans, que formen de llarg el moviment polític més gran d'aquest país, que té clar l'objectiu, i no admetrà dilacions ni desviacions.

El Parlament actual ha de fer la independència en 18 mesos des de la formació del govern. És un compromís electoral explícit, i per això els partits independentistes van guanyar àmpliament les eleccions del 27-S han de saber que si ells no fan la feina, en triarem uns altres que la facin. No canviarem de parer per més cants de sirena que sentim, des de dins i des de fora.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada