La llista que encapçalaran Romeva, Forcadell i Casals és l’eina que ha de permetre -sempre que els vots ho avalin- assolir la legitimitat democràtica per saltar una paret molt alta. Amb el primer salt no n’hi haurà prou, esclar. Però sense aquest salt res no es podrà engegar. A partir d’aquí, el sobiranisme s’inventarà -no tindrà més remei- un camí nou cap a la independència, amb el que hem aprés d’altres casos, el que ha previst el CATN i el que anirà sorgint sobre la marxa, la qual cosa fa molt difícil assegurar que tot això duri només sis mesos o vint-i-quatre. La política és la gestió dels temps i cap empresa de l’envergadura de la que proposa el moviment sobiranista té un calendari rígid, extrem que els principals valedors d’aquesta causa hauran d’explicar.
La llista Termes -si em permeteu l’expressió- té dues grans virtuts: permet desmentir rotundament el pronòstic negre que els poders de l’Estat i certes elits han anat confegint sobre el procés i és l’opció que s’assembla més al que desitjaven les bases plurals del moviment, que sempre han volgut que les crides retòriques a la unitat tinguessin una traducció operativa i eficaç. La mera existència d’aquesta llista on hi ha els dos principals líders polítics del procés -Mas i Junqueras- representa un missatge potent de confiança que compensa el factor incertesa, que podria pesar massa en sectors que no s’atrevissin a saltar en veure una discòrdia insalvable en el camp sobiranista; comprovar que s’han sabut aparcar les diferències i els interessos de part és una vacuna excel·lent contra les pors pròpies d’un canvi de marc sense precedents. Així mateix, la suma de partits, entitats i personalitats esdevé una injecció extraordinària de moral per al públic del qual depèn que la mobilització del sobiranisme, abans i durant la campanya, sigui total i sense fissures, per aconseguir un efecte cavall guanyador que tingui la virtut d’arribar arreu, també als espais on l’independentisme dels arguments més racionals sigui feble o hagi arrelat poc. Amb tot, cal intensificar la pedagogia de les coses concretes, perquè aquest projecte s’adreça al cor i a la butxaca, a la necessitat de justícia i als interessos materials. Al benestar i al respecte que ens devem a nosaltres mateixos.
A la vista del trident que va per davant dels líders de CDC i ERC, queda ben clar que som davant d’una llista que, en comptes d’amagar les ideologies, posa en primer terme allò que uneix dretes i esquerres per assolir un objectiu més important i més urgent que qualsevol de les polítiques que defensen uns i altres. No som davant d’una llista asèptica, som davant d’una llista de centralitat amb moltes tonalitats, fet que queda subratllat per la figura de Romeva, que -a més de ser un home de consens- descol·loca aquelles esquerres sucursalistes que volen convertir els futurs comicis en una cacera contra Mas, fent una pinça peculiar amb la dreta també sucursalista. Esperem que la CUP -que no s’ha integrat a la llista unitària- tingui clar que, a partir del 28 de setembre, si el sobiranisme guanya, caldrà contribuir sense rareses a la governabilitat, per reforçar el camí cap un veritable canvi d’statu quo.
És el moment de reconèixer que, finalment, s’ha imposat la intel·ligència i el sentit d’Estat dels que volen construir-ne un de nou. Mas i Junqueras han fet un gran esforç, han hagut d’enfrontar-se a resistències coriàcies, han allunyat les mesquineses i han entès la grandesa i la gravetat d’aquesta hora. Tots dos han sabut escoltar el que vol, de debò, la gent que ha decidit desconnectar d’un Estat a la contra. Josep Termes podria ben dir avui que el miracle català té encara una gran oportunitat de perdurar.
Font: FrancescMarcAlvaro.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada