dimarts, 28 de juliol del 2015

Carme Forcadell: «L'Estat veu la batalla perduda»

Entrevista a la número 2 de la llista unitària: "Volem que Junts pel Sí sigui l'instrument per fer la independència"

El discurs de l'Estat espanyol ha canviat. Ara ja parlen obertament d'independència i de la DUI. Com ho veu?
És una estratègia. Ells la van variant tal i com avança el procés. Recordo que abans deien que no hi hauria 9-N, que no votaríem, i d'allà ja van passar als tribunals, amb les querelles contra el president, l'exvicepresidenta i la consellera d'Ensenyament. Sempre fan el mateix. Es pensaven que no hi hauria una candidatura com és la de Junts pel Sí, i en veure que s'ha materialitzat han pujat un grau més les amenaces, la por i la intimidació. Veuen que això guanyarà. Deien que el 27-S no es convocaria, que no seria plebiscitari, que impugnarien el decret de convocatòria... Quan han vist que el decret de convocatòria serà normal i que no podran fer res per a impugnar-lo, han pujat un grau més l'agressivitat. "Voteu i feu el que vulgueu que no hi haurà independència", diuen. Però evidentment, això és la seva oposició, és el que han de dir.

Tribunals contra urnes...
Estem al segle XXI, dins la Unió Europea i en democràcia. La voluntat majoritària d'un poble expressada a les urnes no es pot aturar. És la lluita de la legalitat contra la democràcia, ells juguen la carta de la legalitat dient que tot això no es pot fer, però la nostra carta és la de la democràcia. I a la UE també hi ha aquestes dues cartes, i al llarg dels anys sempre s'ha imposat la democràcia per damunt de la legalitat, sempre.

Quines reaccions més esperen de l'Estat? Quin serà el següent escenari?
Continuaran desqualificant les persones de les llistes i els partits del Sí, sobretot els candidats. Aniran un grau més enllà. Políticament no tenen recursos, estem en democràcia, hi ha llibertat d'expressió, i només poden entrar en desqualificatius, amenaces, fent por perquè la gent no voti, o criticant la manera de fer de les candidatures sobiranistes i la gent que en formem part. Treuran i s'inventaran tot el que puguin. No és la primera vegada que fan això.

Donen per fet que hi haurà investigacions minucioses?
Sí, sí, hem d'estar preparats. Quan vaig accedir a ser presidenta de l'ANC ja vaig ser molt conscient que m'investigarien i que rebuscarien per tot arreu. Però sóc funcionària de la Generalitat, cobro una nòmina i pago els meus impostos, no hi ha res a dir. Tothom qui estem en aquest procés sabem que ens investigaran. I evidentment que hi haurà dossiers. Ho intentaran tot.

La llista ha de ser totalment impoluta, doncs?
Sí, això és claríssim. La llista ha de tenir totes les garanties. Una altra cosa ja és que s'inventin coses, però d'entrada ha de tenir totes les garanties i ser totalment neta.

Les forces del Sí han passat d'improvisar, a controlar l'agenda política. Ara són els unionistes els qui van a remolc?
Hi ha hagut tot un procés, nosaltres vam deixar d'actuar en contra de per actuar a favor de a partir del 2010 i amb el naixement de l'ANC. A partir d'aleshores vam preparar un argumentari molt racional sobre la independència, que fins ara era molt emocional, que ha fet que guanyem la batalla ideològica. I sí, els qui tenim argumentari i un pla som nosaltres, i els qui fan respostes emocionals i improvisades és l'Estat espanyol.

L'Estat veu perduda la batalla?
Sí, estan molt preocupats. Bé, és cert que la immensa majoria de la gent està mal informada i creu que tot això és una dèria del president Artur Mas, i tenen una visió molt allunyada de la realitat, malgrat les tres Diades. Estan sotmesos a un bombardeig informatiu que està molt lluny del que passa a Catalunya. I els qui estan més informats, els que estan en la política, els partits espanyols, crec que sí que veuen la batalla perduda.

Patia pel 27-S, de no haver-se format la llista de Junts pel Sí?
Jo tenia clar que hi hauria un acord, sempre ha estat la idea de l'ANC. També es deia que no hi hauria acord per la data i la pregunta, i al final el context i els esdeveniments han fet que s'arribi a aquest acord, no es podia deixar passar aquesta oportunitat i aquest moment sense un acord. No aconseguir-ho hauria estat molt perjudicial pels propis partits polítics, i la ciutadania no els ho hauria perdonat. Es va intentar, es va fer tot el possible, tot i més, perquè ara la gent ha recuperat aquest sentit de la política, que som sobirans, i hi ha hagut tot un canvi en la concepció de cara a les eleccions.

A la llista hi falta la CUP?
Hauria estat molt millor si la CUP hagués estat en aquesta candidatura. Quan l'ANC parlàvem de llista unitària hi sumàvem la CUP, però entenc que és una manera per recollir els vots més trencadors. Hi ha gent que no votarà mai una llista amb persones que es considera que són més de dretes o neoliberals, gent que és independentista, i la CUP pot recollir tots aquests vots. S'ha d'entendre també que Junts pel Sí és una llista excepcional, i per tant la CUP hi podria haver entrat, perquè es volia aglutinar des de la dreta fins a l'esquerra, totes les sensibilitats, i la manera de concórrer al 27-S ja demostra per on es vol anar. Amb la CUP això hauria estat encara més visible. Però moltes persones no haurien votat independència si no haguessin tingut l'opció de votar la CUP.

Junts pel Sí apunta a la majoria absoluta?
L'objectiu és tenir una majoria prou gran de tot el sobiranisme per fer tots els canvis que volem fer. Però clar que ens agradaria. D'altra banda, qui té opcions de formar govern només som els sobiranistes. No hi haurà cap majoria alternativa que pugui governar. I sí, volem la majoria absoluta.

Què espera de Catalunya Sí que es Pot?
Els esperem a partir del 28 de setembre. Entenem que han de fer un camí conjunt amb nosaltres perquè voldran formar part d'aquest procés transformador. Volen un canvi, nosaltres també. Però nosaltres expliquem amb quins recursos farem aquest canvi, i com el farem, i en canvi ells no expliquen res. Diuen que volen justícia social, però no diuen com l'aconseguiran. Nosaltres també volem justícia social i detallem que sense recursos no en tindrem, ni aquí ni enlloc. Si no els recollim nosaltres no tindrem justícia social. Però quan es comenci a obrir el procés constituent, després de les eleccions, ells s'hi voldran sumar. Ara són adversaris en les eleccions però després seran companys en aquest camí. A més, dins del Sí que es Pot hi ha gent sobiranista, que també estarà disposada a votar lleis i decrets que afavoreixin la línia sobiranista. Tenen clar que sense recursos no hi haurà canvis socials.

Parlem de la campanya. Hi haurà actes conjunts de Junts pel Sí i la CUP?
Ens agradaria molt, perquè compartim els objectius. Ho voldríem fer. La nostra campanya ha de ser en positiu, explicant i argumentant el que volem fer i com ho volem fer. Hem de demostrar que la candidatura és una eina per aconseguir un objectiu. La manera de funcionar no és anar en contra de ningú, no reaccionem en negatiu, no volem confrontacions, tot i que a vegades no es poden evitar. A més, amb la CUP hi hem treballat moltíssim, sobretot amb el full de ruta.

A la campanya veurem sobretot Romeva, Forcadell i Casals? O veurem més Mas i Junqueras?
Ho farem entre tots, i a més tenim l'Eduardo Reyes de Súmate, que va de 6. El que hem de fer és demostrar la transversalitat i la riquesa de la candidatura. Som molts, diversos, amb un objectiu comú. No només els 3 primers de Barcelona, sinó els de Tarragona, Girona i els de Lleida. De tots i totes. En aquesta llista hi haurà moltes persones independents, encara que les proposi un partit o altre, i la participació dels partits serà molt més minsa del que es pensava. També s'hi integraran els Demòcrates de Catalunya i MES. El que volem és senzillament que Junts pel Sí sigui l'instrument per aconseguir la independència. Estaria bé fer actes conjunts, sí, i arribar arreu del territori.

Ja es dóna per fet que el candidat de la CUP serà Antonio Baños. Què en pensa?
Hi tinc molt bona relació, és un excel·lent candidat, hem fet actes conjunts, ha vingut amb l'ANC moltes vegades, i és una persona que té les coses molt clares. Això facilitarà l'entesa.

Buscaran la foto conjunta de Mas amb Baños, després del 27-S?
Ens agradaria, cal crear un govern de concentració i voldríem que hi formessin part les dues forces polítiques del Sí-Sí. Però això s'ha d'acabar d'explicitar com es fa, amb quines condicions i amb quins programes concrets. Però és evident que ens agradaria un govern de concentració molt plural i variat.

I la candidatura Catalunya Sí que Pot que encapçala Lluís Rabell?
El conec des que estava a la Plataforma pel Dret a Decidir, té les coses molt clares a nivell nacional. S'hi podrà col·laborar. En quina mesura? Això ho decidirà el programa. Però tant en Baños com en Rabell, abans de posar-s'hi, volen saber què farem junts i per a què serà, quins seran els objectius. I si els objectius són clars crec que s'hi podrà treballar conjuntament.

Parlem d'una altra cosa. S'omplirà la Meridiana l'Onze de Setembre?
Anirà molt bé. Es repeteix el que passa cada any, que al principi pateixes; però l'èxit acabarà superant les previsions. I ara tothom té clar que serà la darrera Diada amb aquestes característiques, perquè després ja hi ha les eleccions. Tothom té clar que ens ho juguem tot. I la Meridiana serà el preludi del 27-S. L'èxit està assegurat. Ja hi ha trams plens, més de 56.000 inscrits, i la gent està il·lusionada.

Hi ha qui no vol anar a la Meridiana "si és un acte d'una candidatura política", com han dit l'alcaldessa Ada Colau i Ramon Espadaler, d'Unió...
En cap Diada anterior ha sigut cap acte de cap partit, és un acte de tots. Aquesta Diada la propaga l'ANC, que és transversal, amb gent d'Unió fins la CUP. Treballem tots i és per a tothom. Una altra cosa és que algú estratègicament decideixi no anar-hi, però que no posi d'excusa que és un acte de partit. Està clar que no ho és, ja s'ha dit i repetit. Junts pel Sí hi participarà en la mesura que hi participarà qualsevol altra formació.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada