dissabte, 21 de desembre del 2013

El referèndum i la Catalunya exterior: la importància de garantir el dret a vot

L'anunci del contingut i data del referèndum ha despertat una onada d'il·lusió, i ha tingut una gran transcendència mediàtica arreu del món, tornant a posar el dossier de Catalunya a la taula de les cancelleries. Els diversos partits polítics no solament han fet un esforç notable ans han pres la iniciativa, situant al règim espanyol en una difícil posició: explicar per què no vol deixar votar un poble.

A Catalunya hi ha un ampli consens a favor de dret de vot, a favor de la democràcia, a favor de l'autodeterminació, termes tots ells sinònims.

Ara toca però concretar aquest dret de vot, tant a nivell territorial com personal. A nivell territorial és evident que el procés de descolonització no s'aturarà al Principat, però no cal forçar la màquina, cal que cada territori segueixi el seu ritme. Ara no toca, ja tocarà. A nivell personal, és necessari garantir que tant els catalans del Principat residents al seu territori, com aquells residents a l'exterior, puguin exercitar efectivament el seu dret de vot.

Precisament, en conèixer-se la notícia de l'acord sobre el referèndum, foren molts els catalans de l'exterior qui expressaren públicament llur joia a les xarxes socials. Ara, molts també feren referència als possibles problemes a l'hora de votar, o més en general la incertesa sobre exactament qui podria i com es podria votar en cas de residir fora.

Entre altres dubtes, alguns Catalans de l'exterior es preguntaven si caldria, o seria aconsellable, tornar-se a empadronar al Principat. Altres, residents a zones relativament properes, plantejaven noliejar algun autocar. Algun despistat innocentment preguntava si ho podria fer a l'ambaixada espanyola corresponent.

El rerefons d'aquestes preguntes el constitueix el trencament amb la legalitat vigent que ha emprès el poble de Catalunya, juntament amb les institucions del Principat. Deixant de banda els eufemismes, en aquest moment estem vivint un xoc entre dos sistemes legals. El del règim espanyol, i el que (re)emergeix a mida que anem avançant cap a la (recuperació de la) sobirania. Són diversos els observadors que han indicat que el trencament mental, psicològic, ja s'ha produït. El legal també ho està fent.

Per primer cop d'ençà del restabliment de la Generalitat, un procediment electoral tindrà lloc no solament fora del marc jurídic espanyol, ans en contra seu. Toca, doncs, definir de zero qui i com votarà, i un aspecte fonamental d'aquesta decisió serà tot el que fa referència als catalans de l'exterior. L'objectiu, que puguin exercitar el seu dret de vot amb els mínims entrebancs possibles. Toca doncs, en base al consens polític existent, anar posant fil a l'agulla en els detalls.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada