divendres, 26 de novembre del 2021

I tu? Sumes per la independència?

Sí, el procés està resultant més llarg del que en algun moment ens vam imaginar. Sí, és difícil i pot ser esgotador. Costa trobar el què o el qui. Costa trobar el com o el quan. Ens estressa aquesta incertesa i aquesta dificultat. Ens frustra i ens enfada. Però què hem de fer? Quina ha de ser l'actitud i la resposta a aquesta situació? Crec que bàsicament n'hi ha dues.

La primera segur que us sona: és la d'aquell que diu: “N'estic cansat, em quedo a casa, no faig res”. I, de fet, tothom té dret a cansar se en una lluita, a descansar un temps i recobrar forces. Això sí, alguns (pocs, però segur que en coneixeu), a banda de no fer res, no sumen. Solen dir: “Això no és prou contundent”, i no ho fan. Però alhora no tenen idees millors o no les saben traslladar, o pitjor, ni ho intenten. Només s'ho guarden per al bar, o pitjor, per al Twitter. I, a més, alguns són els que diuen: “Quan vagi de debò, ja hi s eré”.

I és que ara no hi va de debò? I és que ara no hi ha més de 3.000 represaliats i gent que seguim lluitant dia a dia amb aquesta situació. Que vagi de debò depèn també de cadascú de nosaltres, de la suma de tots plegats. A vegades penso que aquesta és l'actitud més freqüent, però crec que no. No ens espantem, només és la més cridanera i la més fàcil de veure.

I la segona actitud és la de la gent que potser pensa el mateix i segurament li seria més fàcil fer el mateix, però decideix sumar. Decideix no abandonar. Decideix seguir sent hi. També estan cansats, però hi són. També pensen que és llarg, però continuen. Els sembla bé? Hi són. No els sembla tan bé? Sumen igualment perquè de mica en mica s'omple la pica i menys s'avança no fent res.

I tu? Ets dels que sumen?

Carla Soler i Pairó
Secretària nacional de l'ANC

dimarts, 28 de setembre del 2021

El Primer d’Octubre, referent per assolir la victòria


Aquesta Diada Nacional les bases de l’independentisme ho vam tornar a fer i vam assistir massivament a la manifestació organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana. Una mobilització que va tenir un missatge clar i nítid: cal fer la independència.

Ha estat un punt d’inflexió en la dinàmica negativa en la qual havia entrat el moviment independentista a conseqüència de la desmobilització causada per la pandèmia i per la manca de sentit d’estat dels lideratges institucionals del moviment.

Hem de recordar que la força del moviment sempre ha vingut de l’autoorganització popular. Ho vam viure l’any 2009, quan a Arenys de Munt arranquen les consultes populars, organitzades per la gent, mentre a les institucions del país només es parlava d’un Estatut a punt de ser escapçat pel Tribunal Constitucional.

Ho vam viure quan els catalans van desbordar els carrers de Barcelona al crit d’independència a la manifestació del 10-J del 2010, mentre els polítics discutien què havia de dir la pancarta. De nou a la primera gran manifestació organitzada per l’Assemblea, la Diada del 2012, demostrant la unitat de les bases al voltant del projecte independentista. Mentrestant des del govern s’intentava vendre que el missatge de la manifestació seria en suport a un pacte fiscal amb Espanya que ni tan sols es va començar a negociar.

I el darrer i més potent exemple d’aquesta força que emana de l’autoorganització popular independentista és la defensa dels col·legis el Primer d’Octubre, que va permetre que es dugués a terme el referèndum d’autodeterminació vinculant convocat pel Parlament de Catalunya contra el desplegament policial espanyol.

Aquest Primer d’Octubre hem de continuar mobilitzant-nos i alimentant la dinàmica iniciada l’11 de setembre. Emmirallem-nos en allò que vam fer l’1 i el 3 d’octubre per preparar-nos per finalitzar el procés d’independència.

Alguns volen construir un relat interessat al voltant de l’octubre del 2017 dient que vam fracassar perquè no teníem prou força democràtica. Res més lluny de la realitat. El que va passar realment és que es va renunciar a exercir cap força en pro d’una suposada mediació que mai va arribar. Aquesta renúncia i l’aposta per la via del pacte ens ha portat a la situació actual.

No oblidem el poder que té el moviment popular quan s’organitza i exercim-lo amb la convicció que és l’eina més potent de què disposem per assolir la victòria!

Arnau Padró

Secretari nacional de l’Assemblea Nacional Catalana

dimarts, 24 d’agost del 2021

Aquest 11-S, lluita i guanya


“Han rebut una visita de la policia: millor passar a veure com es troben”.

Eren les dues de la matinada de la vigília de l’1 d’octubre i la meva feina era passar per diversos col·legis per anotar i informar d’incidències. Quan vaig rebre aquest missatge pel walkie-talkie vaig deixar ràpidament el col·legi on era i vaig agafar la moto per arribar ràpid.

M’havien avisat perquè els Mossos havien aparegut en un petit col·legi d’un barri prop de la Meridiana de Barcelona, i teníem por que haguessin intimidat els pocs valents que estaven passant-hi la nit.

Quan vaig arribar-hi em vaig trobar quatre nois i una noia amb sacs de dormir, em vaig identificar i em van deixar passar. Els vaig preguntar: “Com esteu? Ja m’han dit que ha passat la policia”.

La seva resposta em va deixar de pedra: “Estem encara millor i més convençuts. Els Mossos han passat, però es nota que no les tenen totes pel que pugui passar demà. Nosaltres ens quedem, peti qui peti, perquè si resistim guanyem”.

Aquesta frase em va acompanyar tota la jornada de votació, que -malgrat les hòsties de la policia- va ser una victòria absoluta de la societat civil en coordinació amb els partits. Ens ho vam creure, vam lluitar i vam guanyar.

Ara que des de les institucions intenten que oblidem aquells dies en què vam guanyar, és més important que mai tornar a sortir al carrer per fer esclatar els plans de despatx d’aquells que volen allargar l’autonomisme fins a la seva jubilació perquè es troben còmodes dient-nos que no podem guanyar.

I tant que podem guanyar, i la lluita comença aquest 11 de setembre a la plaça Urquinaona de Barcelona. Ens hi veiem!

Adrià Alsina, doctor en Comunicació i secretari nacional de l’Assemblea

dimarts, 15 de juny del 2021

Debat Constituent: "El dret a l'habitatge", aquest dijous 17 de juny a les 18h


Primer debat de l’Entesa de l’Eixample

El proper dijous 17 de juny tindrà lloc el primer debat de l’Entesa de l’Eixample, sobre el dret de l’habitatge. Tindrà lloc al pati exterior de la Model (Entença, 155), de sis a vuit del vespre.

T’hi esperem!


Què és el Debat Constituent?

El Debat Constituent és una eina que tenim a l’abast per poder opinar sobre els principis en els quals s’haurà de basar el futur del nostre país. Es tracta de respondre un qüestionari els resultats del qual es portaran al Parlament per tal que els diputats i diputades tinguin una fotografia molt exacta del que volem la ciutadania. Per això creiem que és molt important que tots i totes hi participem i en fem la màxima difusió possible.

Com pots participar-hi?

En primer lloc i abans de començar a fer res, dos consells:

• Consulta la pàgina web www.debatconstituent.cat

• Subscriu-te al canal del Telegram (pel mòbil) https://t.me/DebatConstituent

Què has de fer per respondre el qüestionari?

Registra’t aquí:

https://play.google.com/store/apps/details?id=cat.debatconstituent.registre

Segueix les indicacions i ja podràs participar-hi.

Gràcies per fer-ho possible!

dilluns, 3 de maig del 2021

Xerrada telemàtica "Quin futur ens espera? Treball i pensions a la Catalunya independent", dimecres 5 de maig de 19:00 a 21:00 h.


Vols saber quin futur ens espera pel que fa al treball i les pensions en la Catalunya independent? Tens dubtes? Què podrà fer en l’àmbit laboral la República Catalana? Quin serà el salari mínim interprofessional? Com es pagaran les jubilacions? Et preocupa què passarà amb els contractes laborals? Tens por de perdre la teva pensió?

Les respostes a totes aquestes qüestions i moltes més les podràs tenir aquest dimecres, 5 de maig, de set a nou del vespre (de 19 a 21 h), clicant a aquí.

Ens ho explicaran la Cambra de Comerç de Barcelona, amb Toni Fitó, La Intersindical-CSC, amb Sergi Perelló, i la patronal Anem x Feina, amb Àlex de Azuaje.

Per mitjà del xat, podràs fer totes les preguntes que vulguis. El moderador, Eduard Berraondo, les traslladarà als ponents al llarg de la xerrada.

T’hi esperem!

Gràcies per la teva participació!

Equip de Coordinació ANC Sagrada Família

diumenge, 21 de març del 2021

Continuarem sense defallir, per tu, Helena!

El divendres 26 de febrer ens va deixar la nostra molt estimada companya Helena Jorba. Lluitadora incessant, creient convençuda i sempre de bon humor, trobarem a faltar la teva energia, el teu riure encomanadís i les teves atencions: al principi, portaves xocolata calenta als voluntaris de les paradetes els dies més freds i refrescos els dies més calorosos. Després, preocupada per tots en els moments més difícils, ens vas donar la clau de la nostra empara. I mentre la salut et va permetre mobilitat, els 11-S no deixaves ningú sense dinar, controlant, amb la teva llista, els voluntaris que no havien menjat. Però els darrers anys ja no et podies moure com tu hauries volgut; i el darrer va ser per a tu, sens dubte, el pitjor: encara no fa un any vas haver d’afrontar la part més dura de la Covid-19 amb la pèrdua de l’Agustí, el teu company de vida, que tant has enyorat fins al teu final, ràpid i inesperat.

Et dediquem la darrera victòria, en escons i en vots, que no has pogut celebrar amb nosaltres! Allà on sigueu tots dos, ens veureu continuar la lluita sense defallir per la nostra llibertat, que serà la dels vostres fills i nets, i també la de la vostra memòria. Descansa en pau, Helena; descansa en pau, bona companya!

diumenge, 7 de març del 2021

Un futur millor

Fa un any que estem en una emergència sanitària que ens ha capgirat la vida a una immensa majoria de la població. Moltes ens hem quedat a casa per no col·lapsar els serveis de salut, unes teletreballant i d'altres aturades. Moltes hem perdut la feina i no tenim dret a cap atur, altres estem subsistint amb ERTOs fins al maig. Moltes no hem parat perquè les nostres feines remunerades s’han considerat essencials per contenir la pandèmia o abastir la societat del que és indispensable. Moltes estem esgotades. Hem tornat a sostenir els treballs de cura, amb les criatures a casa, combinant teletreball, flexibilitzant la jornada laboral remunerada o reduint-la. No hem parat. El món del capital sí.

La COVID-19 ha aconseguit aturar el món i ha accelerat l'evidència que el sistema està caducat. Sembla que la natura, a través d'un minúscul virus, hagi donat una empenta a la humanitat: PAREU. I hem parat. Els governs, un any més tard, parlen de reconstrucció social i econòmica. Què hem de reconstruir? Res. No res. El treball remunerat ja no és garantia de poder "guanyar-te la vida". I no hi ha treball remunerat per a tothom. Cal pensar com ho farem.

Ens cal un país nou que superi la crisi econòmica, social, climàtica, sanitària, política, però també la crisi de cures i les discriminacions i violències que patim les dones. Tenim el mateix dret a existir i viure en dignitat que la resta de la població. S'acosta el 8 de març, i per un dia tothom parlarà de les xifres

22,17 % de bretxa salarial, 15% més destrucció de llocs de treball de dones que dels homes, 6 de cada 10 persones que cobren -1.000 € per la feina remunerada som dones, 3,5% més expedients de regulació d'ocupació per a les dones, 75% de les persones contractades a temps parcial som dones. Tenim les ocupacions amb els salaris més baixos, més penalitzades per ser mares, més penalitzades per responsabilitats de cures, i ens sentim culpables per traslladar a altres dones, que estan en pitjors condicions que nosaltres, les responsabilitats de les nostres cures.

Si hem de reconstruir, fem-ho amb ulleres 100% liles. Posem al centre la vida de totes les persones. Protegim les tasques de cures amb guarderies, centres de dia i residències suficients i de qualitat i serveis públics de salut i educatius de qualitat per a tothom. Construïm un país que compti el PIB reproductiu? Assegurem a totes i tots uns ingressos suficients per viure en dignitat? Garantim els drets i llibertats a tothom?

Un altre país és possible. No necessitem una reconstrucció: necessitem bases noves! Un projecte il·lusionant i de futur ens ajudarà a sortir d’aquest esgotament vital. Un país nou, independent, ple de llibertat. I mentrestant, comencem a casa amb corresponsabilitat, que cada dia és 8 de març.

Dones ANC

Sectorial Assemblea Nacional Catalana

dimarts, 9 de febrer del 2021

No votar, votar en blanc o votar independència?



És cert que la decepció, la indignació i la sensació d’engany ens han envaït el cor a molts independentistes. Però fer una independència no ha estat mai una tasca fàcil, i encara menys si es pretén fer-la per la via pacífica. Els processos d’independència solen ser molt llargs i massa sovint a costa de morts i grans sacrificis.

Catalunya es troba en aquest procés: tenim la República Catalana proclamada i suspesa al cap de vuit segons, esperant un diàleg que faci possible implementar-la sense prendre mal. Però és més que probable que aquest diàleg no es produeixi mai; per això ara ens toca anar guanyant terreny fins a arribar a l’objectiu.

Estem decebuts? Sí. Enfadats? Molt. Desconfiem que els partits ens portin allà on ens van prometre? Del tot. Però l’independentisme sempre ha avançat gràcies a la força de la gent: consultes populars, 10 de juliol del 2010, 11-S multitudinaris a partir del 2012, 9-N del 2014, 27-S del 2015, 1-O del 2017, 21-D del 2017... Ni la repressió, ni les presons ni les imputacions contra més de 2.850 dels nostres compatriotes ens han fet fer ni un pas enrere!

Ara ens toca guanyar un altre cop perquè a les urnes és on guanyem sempre: votem, votem i votem; guanyem, guanyem i guanyem. Reforcem el nostre govern i fiscalitzem-lo amb la força dels nostres vots. Deixem la decepció, la indignació i l’enuig i convertim-los en força per exigir als nostres representants que obeeixin el mandat de les urnes!

Penses no votar o votar en blanc?

• Vols que l’independentisme perdi la majoria absoluta?

• Vols regalar el Parlament al PSOEPSCPPC’SComuns?

• Vols que no assolim el 50%?

• Vols que entri la ultradreta al Parlament?

• Vols que internacionalment creguin que ens hem rendit?

• Vols que no se sàpiga que guanyem en els judicis internacionals?

• Vols que ens prenguin la immersió lingüística?

• Vols que durant quatre anys aprovin lleis que no podrem revertir mai?

• Vols que ens espoliïn encara més?

• Vols rendir-te ara i deixar que les properes generacions hagin de fer el que no hem fet avui?

• Vols perdre l’oportunitat d’implementar la República Catalana?

Vota i vota independència...

• Per guanyar i ampliar la majoria absoluta que ja tenim.

• Per mantenir les nostres institucions.

• Per arribar al 50% i fer callar els que ens diuen que som una minoria.

• Per evitar que la ultradreta entri al Parlament.

• Per demostrar al món que l’independentisme continua intacte malgrat la repressió.

• Per conèixer que guanyem en els judicis internacionals.

• Per mantenir la nostra llengua a les escoles.

• Per fer lleis socialment justes, tot i que el Tribunal Constitucional les tombi, perquè algun dia les podrem aplicar.

• Per evitar que ens espoliïn més del que ho fan.

• Per fer un país millor per a tothom al més aviat possible. • Per implementar la República Catalana.